Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výskyt rakoviny prostaty roste, lidé chodí na vyšetření pozdě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Rakovina prostaty je v Česku stále častější, upozornil dnes přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty UK Marek Babjuk. V roce 2012 žilo v ČR téměř 44 tisíc mužů s touto diagnózou, loni už přes 59 tisíc.

Rakovina prostaty se rozvíjí léta, s věkem riziko roste, ohrožuje 70 procent sedmdesátníků. Objevit se může i v mladém věku, jako u olympionika Petra Koukala. Lékaři mu nemoc zjistili v roce 2010, kdy mu bylo 25 let. Po vyléčení se badmintonista Koukal zaměřil na osvětu.

"Rakovina prostaty v posledních letech překonala ve výskytu rakovinu tlustého střeva, která doposud byla nejčastějším zhoubným nádorem u mužů v ČR. Letos zde bude žít odhadem přes 63.000 mužů s rakovinou prostaty a v roce 2020 až 80.000," uvedl Babjuk. Příznivé je podle něj to, že hlavně díky moderní léčbě klesla úmrtnost za deset let o 14 procent, ve stejném období výskyt stoupl o 56 procent.

Podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové by výsledky mohly být lepší, kdyby se muži nebáli vyšetření. Pro většinu mužů je příliš intimní, přijdou k lékaři až ve stadiu rozvinuté nemoci.

"Proto je nutné muže podpořit a zdůraznit, že vyšetření nebolí. V těchto situacích bývají oporou mužům manželky, partnerky nebo děti. Často jsou to právě oni, kdo mužům dodají odvahu, nebo je i k lékaři doprovodí," řekla.

První vyšetření by měl muž mít mezi 45 až 50 lety. Lékař vyšetří prostatu pohmatem přes konečník. Z odebrané krve se určí hladina antigenu PSA. Zvýšené hodnoty mohou signalizovat rakovinu.

Hlavními příznaky jsou různé potíže při močení. Pacienti chodí na záchod v kratších intervalech a také častěji v noci nebo mohou naopak moč zadržovat a vymočení je pro ně náročné, uvedl Vitalion.cz. Celkem vzácné je objevení krve v moči.

Známkou velmi pokročilých nádorů pak bývá nejčastěji bolest z kostního metastatického procesu, hlavně zad, kyčlí a končetin. Metastáza v kostech může někdy utlačovat míchu a působit potíže s hybností.

Nádory prostaty se mohou mezi sebou histologicky lišit, některé rostou velmi pomalu a nemetastazují, takže mohou mít vcelku dobrou prognózu, ačkoliv způsobují třeba lokální potíže s močením. Nádory, které rostou rychle a metastazují, jsou naopak nepříznivé. Metastázy se nacházejí nejčastěji v kostech, dále v plicích, játrech, méně v nadledvinách a ledvinách.

Témata:  muži prostata rakovina

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy