Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán obhajuje své rozhodnutí: Přítomnost Nikulina v ČR bylo velké bezpečnostní riziko

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) obhajuje vydání Jevgenije Nikulina do USA. Přítomnost údajného ruského hackera v Česku bylo prý velké bezpečnostní riziko. Také zaregistroval jistý zájem, aby extradice do Spojených států byla zmařena.

Česká policie zadržela Nikulina předloni v říjnu na základě amerického zatykače. O jeho vydání ale usilovalo také Rusko.

Vydat Nikulina do USA byl ministr rozhodnut již několik týdnů. Čekal, až budou splněny odkladové podmínky. "Jednak na rozhodnutí Ústavního soudu, jednak na rozhodnutí městského soudu o správní žalobě. Tam zákon stanoví, že musím čekat na rozhodnutí o správní žalobě," uvedl Pelikán v rozhovoru pro irozhlas.cz. "U kasační stížnosti to zákon takto nestanoví," dodal.

Česká justice rozhodla, že vydání Nikulina je přípustné jak do USA, tak do Ruska. Jeho stížnost ústavní soudci neveřejně odmítli minulý týden. Pelikán pak rozhodl o vydání do USA, kam údajný hacker odletěl v noci na pátek. "Skutečně jsem čekal, až budou splněny odkladné podmínky, které tam byly. Pak už nebyl důvod to dále protahovat," dodal. Už dříve uvedl, že žádost USA o vydání Nikulina byla důvodnější než ta ruská.

Pelikán podle svých slov své stanovisko nekonzultoval s někým z vedení ANO. "To byla skutečně moje pravomoc a moje zodpovědnost. Zároveň jsem věděl, jaké stanovisko k tomu má premiér i ministr zahraničí. To je logické," řekl ministr.

Témata:  Robert Pelikán Jevgenij Nikulin USA

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.