Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát poslal vzkaz Zemanovi: Čeští politici by v kauze novičok měli postupovat jednotně

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát dnes přijal usnesení, podle kterého by česká politická reprezentace měla vystupovat jednotně ve věci útoku jedem novičok ve Velké Británii, ze kterého je obviňováno Rusko.

Senát podle usnesení "zdůrazňuje, že by bylo žádoucí, aby politická reprezentace České republiky vystupovala v této věci jednotně". "Nemusím doplňovat, že se tím skutečně naráží na některé kroky pana prezidenta, které vlastně tu pozici vlády v této věci de facto zpochybňovaly nebo podkopávaly," uvedl předseda evropského senátního výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL).

Také poukázal na úterní usnesení senátního bezpečnostního výboru, který odsoudil Miloše Zemana za to, že veřejně Bezpečnostní informační službu (BIS) požádal o prověření, zda v Česku nebyl vyvíjen nebo skladován jed novičok, jak tvrdilo Rusko.

Bezpečnostní výbor to označil za "gesto zpochybňující zahraničněpolitickou orientaci státu, důvěryhodnost jeho spojenců a napomáhající v šíření lživého obvinění České republiky za strany Ruské federace".

Senát na návrh svého evropského výboru také souhlasil s kritickým stanoviskem Evropské rady "k protiprávním akcím Turecka" v oblasti východního Středomoří a Egejského moře. Stanovisko souviselo s konfliktem Turecka s Kyprem a Řeckem kvůli průzkumu podmořské těžby zemního plynu. Senátorům naopak vadilo, že se Evropská rada nepostavila kriticky k tureckým vojenským operacím v Sýrii kvůli jejich dopadům na civilisty.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Václav Hampl Miloš Zeman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy