Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO a ČSSD jedná o případné společné vládě

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lídři hnutí ANO a ČSSD zahájili dnes večer s mírným zpožděním klíčové jednání o případné společné vládě. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by měl sociálním demokratům přednést nabídku ministerských křesel.

Sociální demokraté požadují pět ministerstev. O návrhu, který ČSSD hnutí ANO předloží, bude v pátek hlasovat vedení sociální demokracie. V sobotu pak sjezd ČSSD rozhodne, zda nabídku ANO přijme.

Premiér v demisi Babiš by měl ČSSD představit nabídku personálního uspořádání kabinetu. Vedení sociálních demokratů několikrát pohrozilo, že pokud potenciální koaliční partner neustoupí, mohlo by to znamenat konec jednání.

ČSSD požaduje, aby v případné vládě s ANO tolerované komunisty obsadila pět křesel, ANO dosud nabízelo čtyři. Sociální demokraté navíc vybízeli k tomu, aby ANO navrhlo na premiéra někoho jiného než předsedu hnutí Babiše, který čelí trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. ANO však na osobě svého předsedy trvá. ČSSD v takovém případě požaduje vedení ministerstev vnitra, nebo financí.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy