Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaplatíme státu další desetitisíce ročně? Vy hovada! naštval se Klaus ml.

Václav Klaus ml.
Václav Klaus ml.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

V České republice momentálně jezdí zhruba pět milionů vozidel. Velká část z nich je ale staršího data výroby a to státu vadí. Zvažuje proto, že by plošně zpoplatnil vlastnictví aut. A to se ne všem líbí.

Na stole má vláda několik návrhů. Ta nejdrsnější varianta počítá s tím, že by si majitelé vozů splňující emisní normu Euro 0 každoročně zaplatili 16 000 korun za to, že budou moci své vozidlo používat.

V případě normy Euro 1 se bavíme o menším, ale stejně velkém poplatku. Majitelé těchto vozidel by ročně odváděli státu 10 000 korun.

Situace není o moc lepší v případě emisní normy Euro 2. Zde by majitelé těchto aut platili 8000 korun ročně. 

V případě, že vlastníte vozidlo splňující normu Euro 3, poplatek by činil 4000 korun za rok. Jiné emisní normy by zpoplatněny nebyly.

To vytočilo například poslance za ODS Václava Klause mladšího. Ten poukázal na to, že "vláda je fakt mimo".

Tvrdí, že jde o další případ, jak "tahle nová levice útočí na chudý lidi." Podle něj je totiž problém v tom, že Favoritem roku výroby 1995 nejezdí nikdo proto, že chce. Ale jednoduše proto, že nemá peníze na nové auto. A těžko tedy sežene peníze, které po něm bude každoročně požadovat stát.

"Třeba nějaký dědeček jezdí jednou za týden 10km na hřbitov. Tak ho zdaňte, vy hovada," vzkázal vládě Klaus ml.

Témata:  Václav Klaus ml. auto

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy