Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí demonstrují v Praze proti potratům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Několik tisíc lidí z celého Česka v centru Prahy protestuje proti umělým potratům. Žádají podporu manželství a rodin s více dětmi. Sešli se na Klárově, odkud se vydali na pochod směrem k Národní třídě.

Mnozí nesou české vlajky. Akci ukončí na Václavském náměstí pod sochou sv. Václava. Podle pořádajícího hnutí Hnutí pro život potraty přispívají k tomu, že početně klesá česká populace.

Pořádající hnutí letos upozorňuje na fakt, že častými žadatelkami o umělé ukončení těhotenství nejsou dívky, které by nechtěně otěhotněly, ale ženy, které už mají dvě děti. Tvoří třetinu všech potratů v ČR a nejde jen o ženy, které se ve svém těhotenství ocitají v hmotné nouzi. Podle Zdeňky Rybové z Hnutí pro život vnímá mnoho rodin třetího potomka jako příliš velkou ekonomickou zátěž. Velké procento z žen, které se proto k potratu rozhodnou, se podle hnutí cítí být k zákroku přinucené partnerem.

Hnutí bojuje hlavně proti potratům. Československo mělo zákon, který umožňoval umělé přerušení těhotenství, od roku 1957. Žádosti o zákrok posuzovaly v minulosti interrupční komise. Umělých přerušení těhotenství v Česku od počátku 90. let ubývá.

Hnutí uvádí, že podle předběžných statistik bylo v roce 2017 provedeno 19.389 umělých potratů, což je o 1017 méně než v roce 2016 a nejméně od roku 1958, kdy byly v zemi zavedeny. Přestože se rodí více dětí, podle hnutí potraty přispívají k tomu, že české populace ubývá.

Témata:  demonstrace potraty

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.