Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředníci chtějí vyšší platy. Útočí na Babiše

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úředníci placení z veřejných rozpočtů jsou silně podhodnoceni a jejich platy jsou neutěšené. Stojí to v interpelaci poslance Pirátů Jakuba Michálka, který se v této věci obrátil na premiéra Andreje Babiše.

Michálek ve své interpelaci tyto platy porovnává s penězi, které nabízí zaměstnancům obchodní řetězec Lidl, a ptá se, co hodlá vláda udělat pro lepší ohodnocení úředníků především v krajích a obcích.

"Jak je možné, že nástupní mzda v Lidlu je v Praze přes 29.000 Kč, zatímco například pro úředníky územního samosprávného celku je nástupní plat v 10. platové třídě, tj. s již vyžadovaným vysokoškolským vzděláním, pouze 18.810 Kč?" ptá se Michálek premiéra. Chce také vědět, jaké kroky vláda podnikne a v jakém časovém horizontu.

Babiš ve své odpovědi uvádí, že mzdová politika zaměstnavatelů v podnikatelské sféře nemůže být sama o sobě důvodem k úpravám platových tarifů zaměstnanců ve veřejné sféře.

"Je také otázkou, jakou má uvedený příklad jednoho konkrétního zaměstnavatele relevanci pro zhodnocení situace na trhu práce, neboť chybí srovnání s výší mezd nabízených dalšími zaměstnavateli, respektive srovnání s průměrnou mzdovou úrovní v ČR," uvádí Babiš.

Poukazuje i na to, že platové tarify jsou pro celou ČR stanoveny v jednotné výši bez možnosti jejich zvýšení v regionech s vysokou mzdovou úrovní.

Témata:  Andrej Babiš státní správa úřady

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy