Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ZOO ve Dvoře Králové dnes přivítala dvě nové hroší samice

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové dnes slavnostně přivítala dvě hroší samice.

Čtyřletá Hula a o necelý rok mladší Mona jsou umístěné v přírodním rybníčku mezi výběhy nosorožců a lvů. Z obou samic však byly v dnešním horkém počasí k vidění pouze z vody vykukující nozdry. Zoo odpoledne také návštěvníkům představila v areálu vznikající západoafrické městečko Tiébélé.

"Jedna samice je z Belgie, druhá z Dánska. Jsou to mladé samice, jakmile dospějí, tak počítáme s tím, že k nim seženeme ještě samce," řekl Rabas. Uvedl, že zdejší výběh pro hrochy je jedním z největších v Evropě. "To samozřejmě s sebou nese to, že si návštěvníci musejí počkat, než se hroši vynoří a nadechnou. Větší šance hrochy vidět je v podvečer," řekl Rabas. Hroši jsou umístění ve výběhu společně s voduškami, impalami a pelikány.

Hroši se do dvorské zoo vrátili po 14 letech. Zoo chovala hrochy od roku 1966, v roce 1972 se v zoo podařilo odchovat první mládě. Celkem zoo odchovala osm mláďat, z toho šest samic a dva samce. Posledním hrochem v dvorské zoo byl samec Heini, který zahrada v červenci 2002 darovala do zahraničí kvůli plánované rekonstrukci pavilonu slonů, kde do té doby byli i hroši a tapíři.

Témata:  Zoo Dvůr Králové nad Labem hroši

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy