reklama

Občanským demokratům se ale zřejmě nepodaří prosadit další části jejich novely školského zákona, podle nichž by měl být zrušen poslední ročník školky jako povinný a i bezplatnost přípravných tříd na základních školách.

Vyplynulo to z vystoupení zákonodárců během úvodního kola projednávání předlohy, které ale Sněmovna ani zhruba po dvou hodinách debat nedokončila. Novele se tak bude muset věnovat znovu zřejmě v příštích dnech.

Povinnost přijímat do školek dvouleté děti nazval předseda sněmovního školského výboru Václav Klaus (ODS) "věkovou inkluzí" a "ideologickým opatřením". Podle něj je kolektivní vzdělávání vhodné pro děti zralé pro předškolní docházku a učitelky v mateřských školách nechtějí být chůvami. Uvedl, že tuto povinnost mají v Evropě zavedenu jen Dánsko, Finsko a Belgie.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) uvedl, že "plošná povinnost není optimálním řešením". Podle něj by znamenala investice do rozšíření kapacity mateřských škol ve výši 283.000 korun na dítě, což by při 40.000 dětech znamenalo přes 11 miliard korun. Ministerstvo podle něj letos dokázalo pro tento účel uvolnit podobně jako loni jen 300 milionů korun.