Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti chtějí ukončit kumulací funkcí. Zákonodárci by podle nich měli pobírat jen jeden plat

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Praha - Česká pirátská strana připravila novelu proti kumulaci funkcí. Zákonodárci, kteří mají krajskou či obecní funkci, by podle ní měli pobírat jen jeden plat. Pokud novela bude přijata, měla by nabýt účinnosti zhruba do devíti měsíců od schválení.

Novela má podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka zabránit "mnohoobročnictví" a pomohla by fungování Parlamentu či samospráv.

Úprava zákona o střetu zájmů by měla zabránit také tomu, aby poslanec či senátor nemohl pobírat odměny za členství v dozorčích radách městských firem a aby komunální a krajští politici nemohli dostávat peníze za členství v obdobných státních orgánech. Michálek poznamenal, že poslanci za Piráty se už podobných vícečetných funkcí dobrovolně vzdali.

Michálek věří v podporu hnutí ANO s ohledem na jeho předvolební sliby. Očekává také podporu ČSSD kvůli výsledku vnitrostranického referenda z roku 2014, podle něhož sociální demokraté měli navrhnout zákon proti kumulaci funkcí. Podobný návrh jako Piráti předkládali v Senátu zástupci TOP 09 a STAN.

Lídr pražské kandidátky Pirátů Zdeněk Hřib jako příklady kumulace funkcí uvedl náměstka pražské primátorky Petra Dolínka, který je zároveň poslancem a předsedou sněmovního podvýboru pro kosmonautiku, za což pobírá 208.000 měsíčně. "Praha stagnuje a nevšiml jsem si, že ve vesmírném programu Česko za posledního půl roku zaznamenalo nějaký pokrok," uvedl Hřib.

Mnohoobročnictví se podle něj týká také poslance a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (za ČSSD), který má zároveň lékařskou praxi a je zastupitelem Pelhřimova. Za veřejné funkce pobírá podle Hřiba 242.000 korun měsíčně. Podobně lidovec Jan Čižinský jako poslanec, starosta Prahy 7 a zastupitel hlavního města dostává 213.000 korun měsíčně.

Témata:  Česká pirátská strana Jakub Michálek (Pirátská strana) zákony

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy