Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišův veletoč v zahraniční politice? Po setkání se Zemanem úder v Sýrii už tolik nevychvaluje

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V sobotu vydal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) stanovisko, ve kterém se jednoznačně stavěl na stranu USA, Británie a Francie ohledně úderu v Sýrii. Dnes po setkání s prezidentem Milošem Zemanem prohlásil, že vojenský zásah Západu v Sýrii nic neřeší, o problémech regionu je podle něj třeba jednat.

"Vojenský zásah nic neřeší, neřeší to situaci lidí, kteří tam žijí. Je třeba si sednout za stůl a společně to řešit," řekl dnes Babiš s tím, že by se k jednání měli sejít zástupci Evropské unie, Spojených států a Ruska. Zmínil také jednání s Tureckem, Izraelem, Íránem a dalšími zeměmi, které mají v Sýrii své zájmy. "Pokud samozřejmě ten útok zničil výrobu chemických zbraní, tak o to líp, ale neřeší to situaci té země jako takové," řekl.

"Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní. Naše pozice k chemickým zbraním je stále stejná posledních téměř třicet let. Je to pro nás nepřijatelný instrument války, tím spíše, pokud je použit proti civilnímu obyvatelstvu. Situace v Sýrii je už dlouho neúnosná, světové mocnosti musí zasednout k jednomu stolu a najít mírové řešení konfliktu," tvrdil ještě v sobotu Babiš.

"Jednou jsme v NATO, jednou jsme v Evropské unii a jsme spojenci, tak jsme reagovali. I když samozřejmě to řešení bez vojenského zásahu by bylo podstatně lepší," vysvětlil dnes.

Zdrženlivě se postavil také k sobotním vyjádřením některých členů vlády ohledně útoku. Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) uvedl, že bylo třeba dát najevo, že použití chemických zbraní je nepřípustné. Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že USA, Británie a Francie daly jasně najevo, že nelze nijak tolerovat používání chemických zbraní.

"Já jsem zaznamenal, že naši dva ministři soutěžili v prohlášeních a dělali různé konference," řekl Babiš. "Nebylo to jednotné stanovisko vlády," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš vláda útok Západu na Sýrii

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy