Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polné se vzpomínalo na oběti holokaustu, do dlažby byly vsazeny kameny zmizelých

Synagoga
Synagoga
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Polná - Polná na Jihlavsku si dnes připomněla místní oběti holokaustu. Do dláždění byly ve městě vsazeny první dva kameny zmizelých (Stolpersteine), které mají podobu dlažební kostky s mosazným povrchem.

Kámen na Sezimově náměstí připomíná Martu Baschovou, jež byla odvlečena do transportu v 19 letech. Druhý kámen na Karlově náměstí patří Františku Aufrechtovi, který zemřel v koncentračním táboře Dachau devět dní před jeho osvobozením. 

Na Karlově náměstí, tedy v někdejším židovském ghettu, také zazněla jména 28 polenských obyvatel, kteří skončili v transportech do koncentračních táborů. "Pokud je mi známo, tak přežily jenom tři ženy. Všechny odtud pak odešly," řekla ČTK Anna Mirjam Wagnerová z pořádajícího spolku. Podotkla, že lidí šlo z Polné do transportů víc, protože některé židovské rodiny se do města přemístily krátce předtím.

Marta Baschová byla deportovaná do Terezína v květnu 1942, František Aufrecht v lednu 1944. Prvním transportům se vyhnul díky tomu, že jeho žena byla katolička. Za války ale zemřela. Sám zemřel v Dachau 20. dubna 1945, bylo mu 37 let. Jejich dvě děti válku přečkaly díky pomoci a statečnosti jiných lidí. Osud rodiny dnes připomněla Aufrechtova vnučka Irena Šolcová.

V Polné bývala významná židovská komunita. Nejpočetnější byla v 30. letech 19. století, kdy v ghettu podle dostupných údajů žilo přes 700 lidí. 

Témata:  holocaust Vysočina židé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy