Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět ministerstev pro ČSSD? Hezká spekulace, ale není to pravda, tvrdí Faltýnek

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dnes odmítl spekulace médií, že ANO nabídlo ČSSD pro případnou koaliční vládu pět ministerstev a obsazení ministerstva vnitra nezávislým expertem na základě společné dohody. Bližší informace o návrhu, který vyjednavači ANO sociálním demokratům v pondělí večer předložili, prozradit nechtěl.

"Je to hezká spekulace, ale není to pravda," řekl Faltýnek o údajném návrhu. Server Novinky.cz napsal, že ANO nabídlo ČSSD ministerstva práce a sociálních věcí, obrany, zahraničí, školství a kultury. Podle serveru Echo 24 si může ČSSD vybrat mezi ministerstvy práce a zemědělství, kromě toho jí ANO nabízí resorty obrany, zahraničí a kultury.

O tom, jak konkrétně nabídka zněla, Faltýnek mluvit nechtěl. "My jsme se dohodli s kolegy, že prostřednictvím médií nebudeme dávat žádné vzkazy svým partnerům a že to zatím komentovat nebudeme," řekl. O nabídce nechtěli na tiskové konferenci mluvit ani poslanci ČSSD.

Nabídkou od ANO se bude v pátek zabývat předsednictvo ČSSD a až poté se strana rozhodne, zda se k jednání o možné koalici vrátí.

Sociální demokracie ukončila rozhovory s ANO před necelými dvěma týdny kvůli personálním neshodám. ANO totiž nevyhovělo požadavku, aby do kabinetu nenominovalo premiéra v demisi a předsedu ANO Andreje Babiše, který čelí trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. Socialistům nechtělo ANO přenechat ani místo ministra vnitra, které mělo být podle ČSSD zárukou nezávislého vyšetřování.

Konec vyjednávání schválily vrcholné orgány ČSSD včetně sjezdu a prezident Miloš Zeman následně vybídl Babiše, ať o vládě vyjednává s KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie. Spolupráci s SPD Tomia Okamury však odmítla řada především regionálních představitelů ANO, a výbor hnutí se tak minulý týden jednomyslně rozhodl dát přednost návratu k jednáním s ČSSD.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy