Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie obvinila sexuálního násilníka. V Liberci přepadal a okrádal ženy, jednu znásilnil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Liberec - Z vydírání, loupeží a sexuálních útoků na několik žen v Liberci obvinili policisté dvaačtyřicetiletého muže z Liberecka. Při většině útoků hrozil ženám zabitím nožem, který jim držel u těla. Muž byla na základě evropského zatykače vydán do Německa, kde se měl také dopustit sexuálního deliktu. ČTK o tom dnes informovala krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková. V Česku mu v případě odsouzení hrozí až deset let vězení, nejzávažnější je obvinění ze znásilnění.

Toho se podle mluvčí dopustil letos v únoru. "Jednalo se o velmi vyhrocené a zavrženíhodné jednání, které musela žena snést a nebyla schopna se mu nijak ubránit," řekla. Pachatel ženu středního věku přepadl poblíž nákupního centra Globus a zatáhl ji za protihlukovou stěnu vedoucí kolem silnice. S nožem v ruce, který ji držel u těla a vyhrožoval zabitím, chtěl vydat peníze a mobilní telefon. Poté ženu opakovaně znásilnil.

Policie muže obvinila i z přepadení devatenáctileté dívky v listopadu minulého roku v lesíku poblíž přehrady. "Zaútočil na ni klackem, který jí přiložil ke krku. Chtěl její mobilní telefon, a poté, co se ho zmocnil, začal mladou dívku osahávat na intimních místech. Utekl až poté, když začala křičet," uvedla Suchánková.

Další ženu, padesátiletou, přepadl začátkem prosince u garáží U Letky. Srazil ji na zem, nůž jí držel u krku a chtěl peníze a mobil. "Žena se mu z obavy o život snažila vyhovět, žádala ale vrácení sim karty. Její vrácení podmínil útočník vykonáním sexuální praktiky, v čem vystrašená žena z obavy o svůj život vyhověla," uvedla Suchánková.

Policie muže viní i z přepadení třiašedesátileté ženy v podchodu silnice I/35 v ulici Žitavská z loňského října. V tmavém oblečení s kapucí na hlavě ji ohrožoval nožem s dvaceticentimetrovou čepelí. Ženu připravil o mobil. Deliktů vůči ženám má ale muž zřejmě na svědomí více. Při domovní prohlídce totiž kriminalisté objevili i osobní věci a doklady ženy, jež byla přepadena v červenci 2017.

"Odhalení muže, který své jednání stupňoval, nebylo nijak lehké, a to jak z pohledu minimálního počtu zanechaných stop, tak i absence detailnějšího popisu útočníka. Kriminalisté tak měli velmi málo indicií k člověku, který útočil v různých časových intervalech a na různých místech v Liberci. Navíc i přesto, že vesměs všem ženám odcizil mobilní telefony, velmi rychle se jich zbavoval," dodala Suchánková.

Témata:  krimi znásilnění Liberec

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy