Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechtějí vést debatu argumentovat, kritizoval Babiš demonstranty. Podle aktivistů je to lež, vyzvali ho k veřejné debatě

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér v demisi Andrej Babiš nedávno kritizoval celorepublikové demonstrace proti jeho osobě, které organizovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii. Tvrdil, že většina lidí nechce vést debatu a argumentovat. S tím ale skupina nesouhlasí a vyzývá proto Babiše, aby přišel na veřejnou debatu.

Iniciativa Milion chvilek pro demokracii pokládá za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem České republiky trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. „Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Babiš vzdal funkce!“ vzkazují aktivisté. Kvůli tomu také uspořádaly demonstrace po celé zemi.

„Samozřejmě nechť lidé protestují. Problém je, že většinou tito lidé nechtějí vést debatu a argumentovat. Já s tím nemám problém. Pokud máme jiné názory navzájem, tak se pojďme slušně normálně bavit, ale já jsem žádný zájem z té strany neviděl,“ tvrdil před týdnem Babiš.

Zástupci iniciativy ale tvrdí, že to není pravda a že mezi 17. listopadem 2017 a 25. únorem 2016 třikrát jednali o možnosti veřejné debaty o naplňování jeho Smlouvy s občany, kterou rozesílal před volbami. „Tato vyjednávání pokaždé ztroskotala na tom, že jste neměl zájem bavit se o svých slibech občanům veřejně,“ uvedl předseda spolku Milion Chvilek Mikuláš Minář.

Jeho slova prý proto berou jako nabídku sejít se a diskutovat a přijímají ji. „Navrhujeme vám tedy veřejné setkání na neutrální půdě, kde si budeme moci slušně vyměnit názory a ujisti se, že si vzájemně rozumíme,“ uvedl v dopise, který poslal Babišovi.

Minář také dodává, že iniciativa očekává dohodnutí termínu i formátu setkání. Přesto dodávají, že v petiční kampani proti Babišovi, jejímž cílem je nasbírat milion podpisů, budou pokračovat. Petici dosud podepsalo více než 240 tisíc lidí.

Témata:  Andrej Babiš petice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy