Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka přiletěly ostatky kardinála Berana

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Za zvuků kostelních zvonů přistál dnes v 18:00 v Praze vojenský speciál s ostatky kardinála Josefa Berana. Na letišti ve Kbelích někdejšího politického vězně dvou totalit a významnou duchovní autoritu českých věřících pohřbeného v nuceném exilu přivítali zástupci státu i církve.

Kolona s rakví a doprovodem se poté vydala do dejvického Arcibiskupského semináře. Později večer zamíří do Strahovského kláštera.

Po vynesení rakve z letadla a uložení na katafalk zazněla píseň Čechy krásné, Čechy mé, která provázela také Beranův návrat z koncentračního tábora. Vojenský kaplan Jaroslav Knichal pronesl krátkou modlitbu. "Jeho život, ať je pro nás vzácným svědectvím věrnosti Kristu, církvi a lásky k vlasti, a to na přímluvy sv. Vojtěcha, sv. Anežky České a všech našich zemských patronů," uvedl.

Ke třem biskupům, Tomáši Holubovi, Janu Vokálovi a Zdenku Wasserbauerovi, kteří doprovázeli převoz ostatků do Česka, se v Praze přidali další včetně pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky. Ti přivítali kardinála Berana v jeho vlasti nastoupeni na letištní ploše.

Ministryně obrany Karla Šlechtová uctila jeho památku položením červené růže na rakev a za český stát přivítal kardinála Berana předseda Senátu Milan Štěch. Připomněl, že Beran na svou vlast nezapomněl ani v nejtěžších chvílích, věznili ho nacisté a komunisté ho drželi v internaci. "Až dnes, u příležitosti 130. výročí jeho narození a také k 100. výročí vzniku republiky vrací se kardinál Beran konečně do vlasti," řekl Štěch. "Byl to jeden z nejlepších lidí, které tato země v minulém století měla. A možná nejen v minulém století," doplnil a stejně jako Knichal dodal: "Pane kardinále, vítejte doma!"

Po společném zpěvu státní hymny byla rakev naložena do pohřebního vozu a odjela směrem do Dejvic a na Strahov.

Pro ostatky kardinála Berana letěla do Vatikánu delegace církevních a státních představitelů vedená ministrem kultury Iljou Šmídem. Ministr zahraničí Martin Stropnický cestu zrušil ze zdravotních důvodů. "Chtěl bych aspoň touto cestou přivítat s pohnutím a pokorou pana kardinála Berana v České republice," uvedl na twitteru. "Jeho život odráží nejtragičtější období českých dějin. Nezlomil ho nacismus, ani komunismus. Skloňme se v tiché úctě a pokoře před tímto výjimečným, neokázale statečným a příkladně charakterním mužem," uvedl.

Témata:  Armáda České Republiky kardinál Josef Beran křesťanství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy