Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý šéf Hradní stráže se snaží očistit své jméno, údajně zneužil cestovní náklady

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý velitel Hradní stráže Petr Prskavec se snaží u soudu očistit své jméno. V případu, kdy údajně zneužil cestovní náklady a získal neoprávněně 17.000 korun, zazní ve středu závěrečné návrhy. ČTK to dnes zjistila u Obvodního soudu pro Prahu 6. V únoru 2017 dostala od Vojenské policie spis do rukou státní zástupkyně pro Prahu 6 Jindra Janáčová, která trestní stíhání zastavila, protože Prskavec vzniklou škodu zaplatil. Bývalý šéf Hradní stráže ale podmínečné odložení kauzy odmítl, aby u soudu prokázal svoji nevinu. Prskavec se hájí tím, že cestovní výkazy vyplňoval špatně omylem a neznal správný postup.

Prskavec podle spisu ve formulářích na náhradu nákladů na dopravu do zaměstnání vykazoval cesty do místa bydliště ve Strakonicích, i když zůstával v Praze. Svědkyně Natálie Hynková, která pracovala u Hradní stráže jako právnička, dnes u soudu řekla, že Prskavec věděl o tom, že výkazy nevyplňuje správně a veřejně o tom také mluvil. Na podzim 2016 o tom informovala Vojenskou kancelář prezidenta republiky. Prskavce, který byl její přímý nadřízený, na špatné vyplňování výkazů neupozornila, protože jako velitel vydal interní dokument se správným postupem. Prskavec si však není jistý, zda manuál nepřipravil už jeho předchůdce.

Soud s bývalým velitelem Hradní stráže byl zahájen loni na podzim. Hynková se z hlavního líčení opakovaně omlouvala, což oddalovalo vynesení konečného rozhodnutí. Prskavec byl z funkce odvolán 2. prosince 2016 kvůli nesrovnalostem ve vyplácení cestovních náhrad. Záležitost od té doby prošetřovala Vojenská policie.

Prskavec byl ve funkci necelý rok, nastoupil 18. prosince 2015. Nahradil Radima Studeného, který ve funkci skončil poté, co skupina Ztohoven vyvěsila na Hradě červené trenýrky. Velením byl poté pověřen Karel Kroupa, statutární zástupce Prskavce. Loni v březnu jej nahradil dosavadní zástupce velitele 13. dělostřeleckého pluku Jiří Kývala. Velitel Hradní stráže řídí kolem 650 lidí, z toho zhruba 600 jsou vojáci. Hlídají nejenom Pražský hrad, ale i zámek v Lánech.

Témata:  soudy Pražský Hrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy