Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do lékáren se po dvou a půl letech vrací kapky Opthalmo-Septonex

Lékárna
Lékárna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Od příštího týdne budou v lékárnách opět dostupné kapky Opthalmo-Septonex. Kvůli přesunu výroby do jiného závodu chyběly od listopadu 2015. Na dotaz ČTK to řekla za výrobce, firmu Teva, Beáta Melichová. Lék je registrovaný od roku 1969, od roku 2013 byla výroba byla přerušená už potřetí. Náhradou za ně byl například Ophthalmo Azulen roztoky borové vody připravované v lékárně.

"Můžeme potvrdit, že produkt se objeví v distribucí už tento týden, přičemž předpokládáme, že v lékárnách by se měl začít objevovat už od příštího týdne," sdělila Melichová.

Podle ní výrobce uzavřel závod, kde se lék původně vyráběl. "Abychom zajistili jeho dostupnost pro pacienty, hledali jsme nejschůdnější řešení, kterým byl právě transfer výroby daného produktu do jiného výrobního závodu," uvedla.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) loni v říjnu schválil změnu ve výrobě léků, jejíž součástí byla i inovace výrobního procesu. "Účinné látky přípravku zůstaly zachovány a stejně tak i účinnost daného přípravku," dodala Melichová.

Kapky Opthalmo-Septonex se používají k léčbě vleklých nebakteriálních zánětů spojivek, především při alergii. Pomáhají také při podráždění spojivek větrem, prachem, kouřem, případně jinými dráždivými vlivy z vnějšího prostředí jako jsou kontaktní čočky nebo po očních operacích.

Témata:  léky lékárny zdravotnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy