Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci dál bojují proti sporné divadelní hře, jihomoravští zastupitelé dotaci na festival neprojednali

Magistrát města Brna
Magistrát města Brna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Jihomoravští zastupitelé dnes stáhli z programu jednání bod o milionové dotaci pro květnový festival Divadelní svět Brno. Projedná ji až červnové zastupitelstvo, které může akci přiznat dotaci i zpětně, řekl dnes novinářům radní Tomáš Soukal (ČSSD). Stažení navrhl kvůli tomu, že KDU-ČSL začala mít pochybnosti ohledně udělení dotace.

Lidovcům se nelíbí divadelní hra Naše násilí a vaše násilí uváděná v rámci festivalu, ve které postava Ježíše znásilňuje muslimskou ženu. Proti hře se ohradila církev a někteří politici.

Krajští zastupitelů musejí materiál znovu prodebatovat. Podle Soukala se na příštím zastupitelstvu objeví buď ve stejné formě, nebo například s doplněním, na které konkrétní hry festivalu mají peníze posloužit.

Soukal uvedl, že politikům se nelíbí jedna konkrétní hra. KDU-ČSL je v krajském zastupitelstvu v opozici a v městském v koalici. V obou případech lidovci protestovali proti hře, kterou považují za urážlivou, a požadovali, aby se na ni nedávaly veřejné peníze. Primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) dokonce vyzval ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera, aby představení z programu stáhl. Ředitel mu ale nevyhověl.

Existuje také možnost, že zastupitelé dotaci neschválí, Soukal to ale považuje za nepravděpodobné. Finanční ředitel Národního divadla Brno Martin Gerych ČTK řekl, že příspěvek kraje figuruje v rozpočtových plánech festivalu, podobně jako v minulých ročnících. Kdyby jej přehlídka nezískala, ovlivnilo by to ekonomický výsledek akce, který ale záleží také na tržbách a dalších vlivech. Ztrátu by primárně neslo divadlo jako pořadatel přehlídky, sekundárně město jako zřizovatel divadla. Předpokládaný rozpočet festivalu je mezi 11 až 12 miliony korun, řekl ČTK Gerych.

Proti hře se už dřív vymezil spolek Brno+, hnutí Slušní lidé i někteří další politici například z KSČM. Distancovali se od ní i biskupové, kteří napsali dopis primátorovi Brna Petru Vokřálovi (ANO), že vzhledem k městské podpoře festivalu nemohou převzít záštitu nad jiným brněnským projektem nazvaným Re:publika ke stoletému výročí vzniku Československa. Akce se ani nebudou účastnit. Vokřál dnes novinářům řekl, že je mu to líto, protože divadelní festival a akce k oslavám výročí jsou naprosto odlišné.

Představení Naše násilí a vaše násilí přináší pohled na Evropu překvapenou migrační krizí. Podle festivalových dramaturgů provokativním způsobem klade nepříjemné otázky. Týkají se náboženství, přístupu Evropy k situaci na Blízkém východě i nestejného nahlížení na oběti teroristických útoků v Evropě a Bagdádu či Kábulu.

Devátý ročník přehlídky je v plánu od 24. do 28. května. Nabídne přes 40 představení souborů z Česka i ciziny.

Témata:  Brno Divadelní svět kultura

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy