Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V koalici to stále vře. Babiš se Sobotkou se obviňují. Toto padlo

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha – Ministr financí Andrej Babiš se dnes ostře pustil do svých koaličních kolegů, kteří se podle něj proti němu spikli a odhlasovali si na jednání ministrů svoje návrhy. To ale premiér Bohuslav Sobotka rázně odmítl.

V situaci, kdy ministerstvo financí nepředložilo rozpočtové návrhy tak, aby o nich mohla vláda hlasovat konsenzuálně, musela rozhodnout většina, uvedl Sobotka v reakci na Babišovu kritiku. Odmítl, že by fungovala dvojkoalice lidovců a sociálních demokratů, jak šéf hnutí ANO tvrdí. Podle předsedy hnutí ANO dnešní hlasování vlády o rozpočtu porušilo koaliční smlouvu.

Babiš si postěžoval, že byl v klíčových hospodářských otázkách přehlasováván dvojkoalicí ČSSD a KDU-ČSL. Šlo třeba o otázku navýšení odvodů na zdravotní pojištění, růst výdajů na vědu nebo prostředky na stavbu sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle Babiše to byla dohoda koaličních partnerů ve stylu „ty mi schválíš vědu, já ti schválím státní pojištěnce".

Pro Českou televizi řekl, že šlo o porušení koaliční smlouvy. „Protože o daních a o rozpočtu má hlasovat většina ministrů každé koaliční strany. To se dneska nestalo. Budu požadovat svolání koaliční rady," řekl s tím, že není jasné, jestli se podaří letos sestavit rozpočet.

Premiér kritiku odmítl. Poukázal na to, že v některých případech vládu tlačí čas, protože probíhají lhůty, ve kterých je třeba předkládat podle rozpočtových pravidel příslušné návrhy zákonů. „V situaci, kdy ministerstvo financí nepřipravilo návrh tak, aby s ním mohla vláda souhlasit konsenzuálně, tak musí ve vládě rozhodovat hlasováním většina," řekl premiér.

Popřel také, že by s lidovci ČSSD vytvořila dvoukoalici. „Máme snahu, aby všechny tři strany spolupracovaly," řekl Sobotka. Dodal, že odmítá „snahy rozdělovat vládu".

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy