Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme mít brzy vládu s důvěrou? Babiš a Hamáček se sešli

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš se dnes večer sešel k jednání o sestavování vlády s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Jejich schůzka navazuje na středeční jednání místopředsedů stran, kteří diskutovali o možném programovém prohlášení a koaliční smlouvě. Sociální demokraté předložili ANO svou představu o pojistkách, které by měly v koalici zajistit rovnocenné partnerství.

Dnešního jednání by se mohl účastnit i předseda KSČM Vojtěch Filip. Není ale jasné, zda se uskuteční společná schůzka šéfů všech tří stran. Komunisté by podle dosavadních dohod měli vládu tolerovat. Kluby poslanců ANO a ČSSD mají dohromady 93 poslanců, s poslanci KSČM by to bylo 108 poslanců. Vláda potřebuje pro získání důvěry hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Při plně obsazené Sněmovně je to 101 poslanců.

Ještě před schůzkou Babiše s Hamáčkem do Sněmovny přišel místopředseda ANO Richard Brabec, aby Babišovi prezentoval výsledky středečního jednání. Ukázalo podle něj, že se obě strany mají stále o čem bavit. ANO má podle Brabce vůli k uzavření koalice, vedení ale bude chtít znát názor výboru hnutí, který by se mohl sejít v pátek nebo v pondělí.

ČSSD dostala od ANO nabídku, aby vedla pět ministerstev včetně ministerstva vnitra. Sociálním demokratům by měla připadnout i ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničních věcí. Do koaliční smlouvy s ANO chce ČSSD začlenit podmínku, že po demisi všech pěti ministrů sociální demokracie by musel do týdne rezignovat také premiér spolu se zbytkem vlády. ČSSD také požaduje, aby člen kabinetu v případě prvoinstančního odsouzení rezignoval. Babiš, který čelí trestnímu stíhání, však již dříve tento požadavek odmítl.

Témata:  Andrej Babiš Jan Hamáček Hnutí ANO vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy