Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš spustil povyk kvůli nezaměstnanosti, úřady práce jsou prý líné

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Největším problémem Česka je teď rekordně nízká nezaměstnanost a s ní spojený nedostatek pracovníků, řekl dnes na sjezdu odborů premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Je proto podle něho potřeba zlepšit činnost úřadů práce, aby firmám chybějící pracovní síly posílaly.

Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. V březnu dosahovala 3,5 procenta. Úřady práce evidovaly na konci prvního čtvrtletí 263.608 uchazečů o práci a víc než čtvrt milionu volných míst. Zaměstnavatelé požadují síly ze zahraničí. Stěžují si na to, že musí kvůli nedostatku zaměstnanců omezovat výrobu a odmítat zakázky.

"Poslouchám všude, že úřady práce jsou v roli statistů. Když firmy mají představu, koho hledají na jakou pozici, tak by měly být úřady aktivní. Vědí, kdo je nezaměstnaný," řekl novinářům Babiš. Stát se podle něj nezajímá o to, "které profese nabízí".

Premiér v demisi zmínil chybějící síly do technických profesí či zdravotní sestry. Dodal, že na rozdíl od odborů se nestaví proti přivážení potřebných pracovníků ze zahraničí, kteří musí ale pracovat za stejných podmínek a za stejnou mzdu jako Češi.

Podle odborníků na problematiku zaměstnanosti Česko už dosáhlo přirozené nezaměstnanosti a volné síly na trhu nejsou. Lidé, kteří jsou v evidenci úřadů práce, nemívají potřebnou kvalifikaci.

Odboráři nesouhlasí s tím, že by se úřady práce problematice zaměstnanosti nevěnovaly a úředníci dostatečně nepracovali. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula podotkl, že úřady se nevěnují jen řešení nezaměstnanosti, ale také vyplácení dávek. "Lidé opravdu na úřadech práce nelelkují. Mají spoustu jiných úkolů," dodal Středula.

Podle něj zlepšení situace v Česku nepomohlo ani to, že minulá vláda seškrtala pro letošek výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti z 2,5 miliardy na 0,5 miliardy, mimo jiné tedy prostředky na rekvalifikace, školení a další přípravu.

Kvůli škrtům v letošním rozpočtu se předák přímo na tiskové konferenci střetl s Babišem, který byl v minulém koaličním kabinetu ministrem financí a resort financí spravovalo jeho hnutí ANO. Babiš argumentoval tím, že jako šéf státní pokladny zlepšil výběr daní a za snížení částky na zlepšení zaměstnávání nemůže. Středula mu naopak připomínal, že o rozpočtu a snížení sumy rozhodoval celý kabinet, tedy i ministr financí a ministři z hnutí ANO.

Témata:  Andrej Babiš odbory zaměstnanci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy