reklama

"Od nového ředitele očekávám maximální součinnost s ministerstvem na veřejnosprávní kontrole, která v nemocnici od konce března probíhá, a také provedení auditu současných dodavatelských smluv," řekl k Novákově jmenování ministr.

Novák by podle něj měl nastavit transparentní systém řízení nemocnice, zadávání veřejných zakázek a připravit návrh na stabilizaci hospodaření a její další rozvoj. "Budu vyžadovat průběžné informace o stavu těchto úkolů a aktuální situaci v nemocnici," dodal ministr. Ještě ve středu přitom nevylučoval vypsání nového výběrového řízení kvůli jeho nejednoznačnému výsledku.

Novák vystudoval Vysoké učení technické v Brně, následně několik let pracoval jako projektový manažer. V Nemocnici Na Bulovce působí od roku 2012. Vrbovská byla ředitelkou od roku 2013.

Ministr ve středu při návštěvě vlády v Ostravě řekl, že na místo ředitele Nemocnice Na Bulovce možná vypíše nové výběrové řízení. "Proběhlo výběrové řízení, kde ty výsledky bohužel jsou mnohem méně jednoznačné. Tam se řada členů výběrové komise zdržela hlasování, protože zkrátka řekli, že nejsou schopni z těch kandidátů vybrat někoho natolik kvalitního, aby mohl být jmenován do čela nemocnice, takže tam to ještě zvažuji," řekl ve středu Vojtěch.

Po uvedení do funkce loni v prosinci novinářům ministr řekl, že vedle změn ve svém úřadu bude zvažovat i změny v přímo řízených organizacích. Některé podle něj nemají dobré výsledky. Od jeho nástupu skončil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta, který čelil kritice zejména lékařů a lékárníků kvůli zavádění elektronických receptů, a ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová, podle ministerstva kontroly ukázaly pochybení.

Ministr odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (ČSSD), který svůj konec v čele nemocnice spojoval s politikou. Byl totiž ve sporu s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ve středu ministr jmenoval jeho nástupce Evžena Machytku. Už v lednu skončili také dva ze tří odborných náměstků ministra, nově má obě jejich sekce vést jeden, kterého ministerstvo hledá. Vládní opozice jeho kroky kritizuje, vláda v demisi by je podle ní dělat neměla.