Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anonymous napadli weby Senátu, policie a ČSSD: Mstí se za omezení svobody internetu

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Hackeři hlásící se ke skupině Anonymous napadli v pondělí web Senátu, byl pak několik hodin nedostupný. ČTK to dnes potvrdila Denisa Čermáková z Kanceláře Senátu. Hackeři útok zdůvodnili schválením normy umožňující blokovat weby s nepovolenými hazardními hrami. Podle serveru Root.cz tvrdí, že zaútočili i na stránky policie a ČSSD.

Stránky Senátu byly vyřazeny podle serveru Novinky.cz kolem 21:00 takzvaným DDoS útokem, kdy až stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server, který poté nápor požadavků nezvládne. Stránky byly nedostupné zhruba do půlnoci. Hackeři se přihlásili také k napadení webů policie a vládní ČSSD. Dnes byly nedostupné stránky ministerstva vnitra i sborů policie a hasičů, které pod vnitro spadají.

V anglicky psaném e-mailu oznámili hackeři, hlásící se k mezinárodní hackerské skupině Anonymous, že internetové stránky shodili, protože byl schválen zákon omezující svobodu internetu. Senát 26. května schválil přísnější regulaci hazardu, která umožňuje ministerstvu financí blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem.

Zákon kritizovala opozice i poskytovatelé internetového připojení a vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza (ČSSD). Norma čeká na podpis prezidenta.

 

Témata:  hackeři Senát Parlamentu České republiky Anonymous

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy