Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáti na prezidenta poslali úřadu zprávu o financování, zapomněli naúčetnictví

Miloš Zeman a jeho billboard proti Drahošovi
Miloš Zeman a jeho billboard proti Drahošovi
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí poslalo zprávu o financování kampaně všech devět kandidátů na prezidenta. Dodat však měli také účetnictví kampaně, tři zatím chybí, řekl dnes ČTK člen vedení úřadu Tomáš Hudeček. Kdo zatím účetnictví nedodal, neupřesnil. Kandidátům na prezidenta uplynula o půlnoci z pondělí na úterý devadesátidenní lhůta, do které museli zprávu a účetnictví dodat. V opačném případě se vystavují riziku až stotisícové sankce.

Podle Hudečka je teoreticky možné, že účetnictví ještě dorazí poštou, úřad na materiály počká do pátku. "Také za nedodání účetnictví kampaně hrozí pokuta až 100.000 korun," uvedl Hudeček.

Úřad kromě zpráv a účetnictví od kandidátů očekával to samé od 11 lidí, jejichž přihlášky ministerstvo vnitra odmítlo, a také od těch, kteří například sbírali na kandidaturu podpisy, ale přihlášku nepodali. Včetně kandidátů šlo dohromady o 29 lidí.

Z dotyčných 11 lidí, jejichž přihlášky do voleb vnitro odmítlo, dodali zatím zprávu o financování kampaně tři z nich, účetnictví nikdo, řekl Hudeček. Ze zbylých devíti, kteří sbírali podpisy, ale přihlášku do voleb nakonec nepodali, zprávu poslali tři lidé, účetnictví jeden.

Úřad nyní bude zprávy a účetnictví zkoumat po formální stránce, případně vyzývat dotyčné, aby je doplnili.

Prezidentské volby se uskutečnily v lednu, funkci v nich obhájil Miloš Zeman. Náklady na kampaň Zeman na svém volebním webu vyčíslil na 22,7 milionu, Kč, šlo o takzvaná bezúplatná plnění poskytnutá například od sdružení Přátelé Miloše Zemana nebo Strany práv občanů. Kandidatura finalisty prezidentské volby Jiřího Drahoše vyšla bezmála na 50 milionů Kč. Michal Horáček utratil asi 39,9 milionu korun, Mirek Topolánek zhruba 18,1 milionu korun.

Na prezidenta kandidovalo devět lidí. Kromě Zemana to byli Jiří Drahoš, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek a Marek Hilšer.

Ministerstvo odmítlo žádosti Josefa Tomana, Petra Blahy, Daniela Felkela, Oldřicha Fialy, Romana Hladíka, Terezie Holovské, Libora Hrančíka, Davida Chadimy, Anny Kašné, Martina Ludačky a Karla Světničky.

Témata:  prezident ČR EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy