Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš versus taxikáři. Vyzve Uber k dodržování memoranda ohledně ceny za přepravu

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzve společnost Uber, aby dodržovala memorandum, které s ní v pondělí podepsala vláda. Po dnešním jednání s ním to řekli zástupci řidičů taxi, kteří tvrdí, že Uber neplní pravidlo o pevně stanovené ceně za přepravu.

Podle mluvčí Uberu Miroslavy Jozové však společnost už zavedla pevně stanovenou cenu, která se změní pouze tehdy, když klient změní cílovou adresu. Sdružení českých taxikářů (SČT) původně kvůli memorandu na dnešní ráno plánovalo protest v Čestlicích, na Babišovu výzvu se ale taxikáři místo protestu rozhodli přijet na jednání do Strakovy akademie.

"Výsledek je takový, že jsme panu premiérovi sdělili ty věci, které jsou trochu jinak, než co Uber slíbil. Pomocí aplikace Uberu jsme mu tady ukazovali, že Uber vlastně nedodržuje jeden z bodů memoranda, ke kterému se zavázal. To znamená předem stanovenou cenu. I v aplikaci Uberu jako zákazník ve chvíli, kdy si objednáváte, máte napsáno upozornění, že cena se může lišit," řekl mluvčí SČT Lukáš Pelikán. Vláda má podle něj vyzvat Uber k okamžité nápravě. Pro tuto chvíli taxikáři odložili všechny protesty a rozhodnou se podle vývoje situace.

Zákazníci Uberu podle mluvčí firmy zjistí cenu za přepravu při zadání cílového místa. Tato cena se nezmění v případě zácpy či jiné trasy, cenu změní pouze to, když zákazník sám změní cílovou adresu. "Provedli jsme již řadu změn a investic do modelu, kterým operujeme zde v Praze, abychom naplnili požadavky všech zúčastněných stran.

V aplikaci jsme již provedli řadu změn, abychom zajistili, že splňuje požadavky z memoranda. Například jsme již zavedli pevně stanovenou cenu, takže cestující přesně předem ví, kolik zaplatí. Na dalších technických úpravách v aplikaci intenzivně pracujeme," dodala Jozová.

Témata:  Andrej Babiš taxi

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.