Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle odborníků Zeman zveřejňuje utajované informace

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident nemá zveřejňovat utajované informace, míní experti, které dnes oslovila ČTK. Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtečním pořadu TV Barrandov odkazoval na vojenské i civilní zpravodajství, když hovořil o testování jedu novičok na území ČR. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý řekl ČTK, že nejpřesnější informace o látce nazývané novičok podle něj má ministerstvo obrany, pod které spadá Vojenský výzkumný ústav.

Politolog Josef Mlejnek dodal, že prezident má výroky, které dopadají na zahraniční politiku, konzultovat s vládou.

"Zásadní problém je v tom, že prezident republiky nebo kdokoliv z ústavních činitelů zveřejní utajované informace," řekl ČTK Mlejnek. Podotkl, že ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) v reakci na Zemanovo prohlášení, že v Česku se vyráběl jed novičok, uvedla, že informace, které má ona, podléhají utajení. "Zdá se tedy, že prezident pustil na veřejnost něco, co bylo v utajovaném režimu," dodal Mlejnek. Také česká diplomacie uvedla, že informace k údajnému výskytu novičoku jsou většinou tajné.

V prozrazování tajných informací vidí problém i Šedivý. "Bylo by nutné ověřit, co bylo skutečně utajované, a co se mohlo zveřejnit," řekl. Dodal, že jak vojenské zpravodajství, tak Bezpečnostní informační služba (BIS) své zprávy, které si prezident vyžádal, označily za tajné. "V případně BIS šlo o nízký stupeň utajení, ale ani při takovém stupni není možné citovat obsah té zprávy," podotkl.

Mlejnek se pozastavil také nad tím, že prezidentova slova zpochybňují dřívější prohlášení české vlády. "Nemůže to být tak, že prezident něco plácne a vláda o tom neví, a pak na to v médiích reaguje," míní Mlejnek. Vláda, která je tvůrcem zahraniční politiky, podle něj pak nemá šanci prezidentovo prohlášení korigovat. "Může to popřít, ale ten výrok už koluje, pochopitelně se ho chopila se ho zejména ruská strana," dodal.

Zeman ve čtvrtek prohlásil, že v listopadu minulého roku byl ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně testován nervově-paralytický jed označovaný jako A230. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za novičok, zatímco BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, je až jed s označením A234.

Témata:  Miloš Zeman chemické zbraně BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) Sergej Skripal politici

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.