Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobce odmítl rozsudek: Odůvodnění soudu v kauze OKD není objektivní

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Odůvodnění soudkyně Ivy Fialové v kauze privatizace těžební společnosti je podle státního zástupce Tomáše Černého velmi neobjektivní. S osvobozujícím rozsudkem nesouhlasí a na místě se proti němu odvolal. Fialová dnes zprostila viny znalce Rudolfa Douchu, jehož posudek vedl k údajně nevýhodnému prodeji firmy, i další dva obžalované, kteří měli privatizaci na starosti. Černému vytkla mimo jiné chyby v přípravném řízení.

"S rozsudkem zcela zásadně nesouhlasím a to dnešní ústní hodnocení považuji za velmi neobjektivní. Vyčkáme nicméně na písemné odůvodnění soudu a poté bude odůvodněno odvolání státního zástupce," řekl novinářům po vyhlášení rozsudku Černý.

Fialová dnes uvedla, že přípravné řízení bylo vedeno ledabyle a soud si některé dostupné důkazy musel obstarat sám. Černému také vytkla, že obžalobu podal až po deseti letech od prodeje firmy, v roce 2014.

"Soud kritizoval to, že obžaloba byla podána po deseti letech. Podotýkám, že skutek se stal v roce 2004, teprve v roce 2011 bylo trestní oznámení, na základě kterého trestní orgány konaly," upozornil ale Černý. Na další dotazy odpovídat nechtěl. "Nechtěl bych to komentovat přes média, podrobně to odůvodním ve svém odvolání," dodal žalobce.

Témata:  OKD soudy státní zástupci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy