Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikoho jsem nevydíral, říká ředitel vazební věznice Líbal. Jedná se prý o spiknutí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Vězeňská služba ČR

Tábor – Před táborským soudem dnes vypovídal někdejší ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal. Ten odmítl, že by se pokoušel podplácet a vydírat někdejšího šéfa Vězeňské služby Pavla Ondráška. GIBS loni v srpnu Líbala zadržela a soud ho poslal do vazby.

Obžalovaný Líbal celou kauzu považuje za spiknutí proti své osobě, za vydírání, podplácení a nedovolené ozbrojování mu hrozí až šestileté vězení. „Byl jsem mu solí v očích a vybral si cestu, jak mě zlikvidovat," řekl dnes před soudem Líbal na adresu Ondráška.

Bývalý ředitel litoměřické vazební věznice měl nabízet Ondráškovi úplatek, pokud by mu zařídil návrat do užšího vedení Vězeňské služby. V minulosti totiž Líbal vykonával funkci ekonomického náměstka, byl ale odvolán. Státní zástupce Roman Tibitanzl uvedl, že Líbal navrhoval Ondráškovi, že dokáže ovlivnit, aby Česká televize nevysílala negativní reportáže o Vězeňské službě.

Podle státního zástupce Líbal Ondráška vydíral a nabízel mu úplatek.Obžalovaný přiznal, že spolu jednali, ale řeč prý byla o agendě spojené s Vězeňskou službou. Líbal uvedl, že jej pak ještě Ondrášek pozval na několik schůzek v Praze. Před nimi však už celou záležitost Ondrášek oznámil Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a průběh setkání si nahrával. „On byl lídrem těch rozhovorů, několikrát se ptal na případný úplatek a já jsem vždy jen neurčitě říkal hmm, hmm," uvedl dnes před soudem Líbal.

Témata:  Tomáš Líbal vězeňská služba Pavel Ondrášek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy