Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dominik Duka bude dál pražským arcibiskupem, požádal jej o to papež František

Dominik Duka
Dominik Duka
Foto: dominikduka.cz **www.dominikduka.cz**

Praha - Papež František vyzval pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duku, aby pokračoval ve své funkci, dokud nebude stanoveno jinak.

Dopis od Apoštolské nunciatury, který je odpovědí na Dukův rezignační dopis, dnes zveřejnilo na svém webu pražské arcibiskupství. Dominik Duka v den svých 75. narozenin 26. dubna poslal papeži svůj rezignační dopis tak, jak to musejí učinit všichni biskupové po dovršení tohoto věku.

"Z pověření Kongregace pro biskupy je mi ctí Vám oznámit, že Svatý otec přijal Vaši rezignaci na úřad pražského arcibiskupa a vyzývá Vás, abyste pokračoval ve svém úřadu 'donec aliter provideatur' (dokud nebude stanoveno jinak)," stojí v dopise z Vatikánu.

Generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl v reakci na papežovo rozhodnutí na twitteru uvedl, že se těší na další spolupráci. Vyjádření kardinála Duky a pražského arcibiskupství ČTK zjišťuje. Jestli by chtěl odstoupit, či zůstat ve funkci, Duka před podáním rezignace neřekl. Zásadní rozhodnutí a strategické koncepční změny ale už v poslední době nečinil.

Duka občas sklízí kritiku zejména od mladších věřících za podle nich příliš velký příklon k některým politickým představitelům. Měl blízko k exprezidentovi Václavu Klausovi, dlouhodobě dobré vztahy má i s prezidentem Milošem Zemanem, nedávno mu jako jeden z mála představitelů české katolické církve blahopřál ke znovuzvolení.

Témata:  Dominik Duka Papež František křesťanství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy