Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: ANO vede, ODS, Piráti a SPD rostou, TOP 09 pod pěti procenty

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO v dubnu stále s velkým odstupem vede, voličský elektorát ODS, Pirátů a SPD nadále roste. Ukázal to průzkum společnosti SANEP.

I přes mírný pokles voličského zájmu i nadále nejsilnější hnutí ANO nechává své politické konkurenty daleko za sebou. Hnutí ANO se v dubnu těšilo přízni 28,6% voličů. Přitom druhou ODS by v dubnu volilo 13,6 % voličů. Hnutí ANO tak dělí od druhé aktuálně nejsilnější parlamentní strany rovných 15 procentních bodů. O dalším pohybu voličů hnutí ANO rozhodne i aktuální vyjednávání Andreje Babiše o vládě, které je dlouhé a pro některé voliče v souvislosti s dalšími události již neúnosné.

V těsném závěsu za ODS jsou Piráti se ziskem 13,2 % hlasů.

Jak ODS, tak i Piráti ve srovnání s březnem letošního roku posilují a získávají tak na svoji stranu stále více voličů.

To se týká i čtvrté SPD, která se v dubnu těšila přízni 12,1 % voličů.

Zatímco dlouhé vyjednávání o vládě z pohledu voličů hnutí ANO spíše poškozuje, v případě ČSSD, která vede s hnutím ANO jednání o budoucí menšinové vládě, se může jednat o záchranu před totálním propadem. Sociální demokraté se v dubnu těšili přízni 7,2 % voličů, což je o tři desetiny procentního bodu více ve srovnání s březnem. Tento mírný nárůst může být reflexí na probíhající vládní námluvy hnutí ANO s ČSSD, ale zásadní bude bezpochyby výsledek těchto jednání.

Až na šestém místě by v dubnu se ziskem 6,7 % voličských hlasů skončila KSČM. Hnutí STAN by v dubnu získalo 5,4 % a KDU-ČSL se těšili podpoře 5,3 % voličů. Jiná politická strana či hnutí by se v dubnu poslanecká křesla nezískala. TOP 09 by v dubnu získala pouze 4,1 % hlasů, což by jí nestačilo k získání poslaneckých křesel. Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

Témata:  průzkumy volební preference Hnutí ANO politici politické strany

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy