reklama

V pátek dopoledne se v prostorách poslaneckého klubu ANO sejdou na společném zasedání poslanci ANO a výbor hnutí, který je nejvyšším orgánem mezi celostátními sněmy a zasedají v něm členové republikového předsednictva i krajských předsednictev. Zástupci ANO budou mluvit o konečné podobě dohody s ČSSD. Předseda hnutí Andrej Babiš už v pondělí po jednání s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem řekl, že by s obsahem smlouvy mělo být ANO spokojeno.

Odpoledne se sejde grémium a po něm i předsednictvo sociálních demokratů. Mělo by se dohodnout na vypsání vnitrostranického referenda ke vstupu do vlády, které čelní představitelé ČSSD slibovali už na svém letošním sjezdu. Referendum by mělo trvat do první červnové dekády. Vedení sociálních demokratů chce straníkům vysvětlovat důvody, proč na koalici s ANO přistoupilo. Část ČSSD vládu s ANO odmítá, mimo jiné jsou to senátorský klub, někteří hejtmani a bývalí čelní představitelé strany Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec.

Podle dosavadních informací by měla ČSSD ve vládě získat pět křesel. Jsou to ministerstva vnitra, zahraničí, kultury, práce a sociálních věcí a zemědělství. Spekulovalo se také o tom, že by ČSSD vyměnila ministerstvo zemědělství za ministerstvo obrany.

Sociální demokraté také chtěli do koaliční smlouvy začlenit pojistku, která by vedla k odstoupení člena vlády v případě jeho odsouzení. Opatření je zaměřeno proti Babišovi, kterého policie obvinila z podvodu v případě financování farmy Čapí hnízdo. Hnutí ANO ustanovení o rezignaci člena vlády v případě prvoinstančního odsouzení odmítalo, Hamáček ale bez bližších podrobností tento týden uvedl, že v koaliční smlouvě jsou vyřešeny všechny záležitosti ohledně pojistek, které v ní ČSSD chtěla mít.