Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřesy země na Chebsku dosáhly až 2,9 Richterovy stupnice

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Cheb - V seismické oblasti na severu okresu Cheb se dnes opět otřásla země. Několik slabších otřesů bylo zaznamenáno okolo 16:00. Záchvěvy a charakteristický zvuk lidé mohli pocítit na kilometry daleko. Automatické měřicí stanice naměřili magnitudo až 2,9 stupně. Seismická aktivita v oblasti pokračuje.

"Byl slyšet dunivý zvuk a pak to otřáslo domem," řekl ČTK svědek, který bydlí v Jndřichovicích na Sokolovsku, tedy asi 20 kilometrů od naměřeného epicentra.

Podle automatické detekce zemětřesení Antelope na stránkách Geofyzikálního ústavu Akademie věd šlo i o tři silnější otřesy, a to o síle 2,6, 2,7 a 2,9 stupně. Jde o sílu, kterou už člověk postřehne, ale nenastávají žádné výraznější škody.

"Od rána registrujeme zvýšenou seismickou aktivitu v oblasti mezi Novým Kostelem a Luby. Několik otřesů dosáhlo magnituda vyššího než 2. Nejsilnější otřes, který nastal v 16:25 SELČ dosáhl magnituda 2,9, jde tedy o slabé otřesy. Ohnisko se nacházelo v hloubce 9,5 km u města Luby. Zatím se jedná o předběžné výpočty, přesnější velikost magnituda a poloha epicentra bude známa v nejbližší době," uvádí na svých webových stránkách Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Další silnější otřes zaznamenali lidé v okolí epicentra po 18:00.

Poslední silnější otřesy byly na Chebsku v roce 2014. Nejsilnější bylo zemětřesení 31. května, které dosáhlo síly 4,5 stupně. Šlo tehdy o jeden ze dvou nejsilnějších otřesů za posledních 100 let.

Zemětřesná oblast na Chebsku patří mezi nejaktivnější ve střední Evropě. Seismické otřesy se tam vyskytují pravidelně, dosud ale vždy i nejsilnější otřesy měly na svědomí jen popraskané zdi nebo spadlé komíny.

Témata:  zemětřesení zemětřesení v Česku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy