Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dřevěný rodinný dům byl zapálen bleskem, škoda jde do miliónů

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Požár dřevěného rodinného domu ve Vendryni na Frýdecko-Místecku způsobil v pátek odpoledne zásah bleskem. Škoda byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun. Nikdo nebyl zraněn, řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Marek Gašparín.

Hasiči na místo vyjížděli krátce po 15:30. "V době příjezdu hasičů byla požárem zasažena střecha a podkroví objektu. Na místo byly následně povolány další hasičské jednotky a technika, včetně velkoobjemových hasičských cisteren," uvedl Gašparín.

Požár se podařilo lokalizovat po 18:00. Oheň zasáhl střechu a podkrovní části roubenky, ale hasičům se včasným zásahem podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších částí rodinného domu. Na místě pak celou noc ještě zůstali dobrovolní hasiči, kteří hlídali požářiště.

Hromosvod musí být povinně nainstalován zejména na ty budovy, kde opravdu existuje reálné ohrožení a kde by mohl blesk ohrozit život a zdraví osob nebo způsobit značné majetkové škody. Jedná se například o činžovní domy, školské či zdravotnické budovy, průmyslové objekty, stavba na návrší atd.

"Záleží na odpovědnosti každého z nás, zda na svém rodinném domě, chatě či chalupě nechá nainstalovat hromosvodní soustavu, každý by si však měl uvědomit i rizika vyplývající z nedostatečně chráněného majetku. Stejně jako v případě jiných protipožárních opatření, také v ochraně proti blesku a obecně přepěťovým impulsům se rozhodně nevyplatí šetřit." upozorňuje hasiči na hzscr.cz.

Témata:  bouřky domy přírodní požáry požáry

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy