Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraus se zlobí na politiky: Stát nedovoleně zasahuje do mých soukromých osobních svobod

Jan Kraus
Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha - Moderátor Jan Kraus si ve své show postěžoval na to, že jsou obchody ve státní svátky zavřené. Podle něj by se například Den vítězství měl slavit úplně jinak než tím, že se zhasnou a zavřou obchody. Navíc podle něj stát v tomto případě až příliš zasahuje do práv jedince.

Kraus na úvod své show popřál divákům vše nejlepší ke Dni vítězství. „Je to státní svátek, velmi cenný a významný. Je to konec druhé světové války. Nepříjemné je, že my ho teď podle zákona máme slavit tím, že jsou zavřené obchody. Je to jeden z těch svátků, kdy je povinně zavřeno,“ připomněl moderátor.

Zajímavé pak podle něj je, že na Svátek práce je otevřeno. „Já k tomu samozřejmě mám zásadní výhrady, protože mi to přijde, že mi stát nedovoleně zasahuje do mých soukromých osobních svobod. A nevidím na nakupování žádný zločin. Dokonce můžu být člověk, který rád oslavuje nakupováním a neměl by mi v tom v demokratické společnosti nikdo bránit,“ myslí si Kraus.

„Den vítězství je - dejme tomu - významný den, tak bych to i připustil. Ale dovolil bych si navrhnout našim politikům jiný způsob oslavy vítězství. Tady kousek naproti je Bílá labuť. Nikdy ten obchoďák není smutnější než dneska – černé mříže, zhasnuto. Hned jsem dostal depresi ze Dne vítězství. Říkal jsem si – hotová prohra. Proč není otevřeno v den vítězství? Naopak by mohly být fotografie našich veteránů, vojenských hrdinů, kytky, hudba, slevy. Prostě to by mohla být skutečně oslava,“ tvrdí moderátor.

Poukázal na to, že oslavy vypadají úplně jinak. „Já teda nevím, jestli vy oslavujete doma narozeniny tak, že se zamknete a řeknete – nikdo sem nesmí, mám narozeniny. To bych naopak rád dělal já, ale nedělám to. Taky všechny přijmu, dělám, že mám radost, že mě to těší a že jsem překvapený, že je to letos zase. Ale oslava vypadá opravdu jinak, než zavřené obchodní domy a pochmurné budovy, které jsou zhasnuté. Vlajky, kytky, muzika, oslava. A v den vítězství dvakrát. Takže do příště bych prosil, aby změnili zákon. Děkuji za pochopení,“ vzkázal politikům Kraus.

Témata:  Jan Kraus státní svátek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy