reklama

"Na konferenci bude představena centrální verze volebního programu. Na jeho vzniku se podílejí nejen odborníci, ale i občané a veřejnost," uvedla Havelková v tiskové zprávě. Vedle garantů programových priorit vystoupí i kandidáti do komunálních a senátních voleb.

Stejně jako loni při sněmovních volbách budou letos občanští demokraté spolupracovat se Soukromníky. Tam, kde to má smysl, strany podle Fialy postaví společné kandidátky a podpoří uchazeče o vstup do Senátu. V některých městech už se Strana soukromníků s ODS dohodla, například v Ostravě budou v podzimních komunálních volbách kandidovat občanští demokraté s podporou TOP 09 a Strany soukromníků. Kandidátku povede nestraník a nynější senátor Zdeněk Nytra, který byl v minulosti dlouholetým šéfem moravskoslezských hasičů. Na pětapadesátičlenné kandidátce bude mít ODS 39 míst, TOP 09 11 míst a Strana soukromníků obsadí pět pozic.

V říjnových parlamentních volbách obsadila ODS druhou pozici s 11,3 procenta hlasů za vítězem voleb hnutím ANO, které získalo téměř 30 procent hlasů. Podle aktuálních průzkumů preference občanským demokratům stojícím v opozici vůči vítězi voleb, který ale zatím nezískal důvěru Sněmovny, mírně rostou.