Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korunovační klenoty se vrátily zpět do katedrály

Klíčníky jsou prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, pražský arcibiskup Dominik Duka, probošt svatovítské kapituly Václav Malý, pražská primátorka Adriana Krnáčová, předseda Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch
Klíčníky jsou prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, pražský arcibiskup Dominik Duka, probošt svatovítské kapituly Václav Malý, pražská primátorka Adriana Krnáčová, předseda Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Sedm klíčníků včera uzamklo do Korunní komory ve svatovítské katedrále české korunovační klenoty. Ty se vystavují jen při mimořádných příležitostech. Tentokrát to bylo kvůli výročí narození císaře Karla IV. Od 15. do 29. května si insignie ve Vladislavském sále Hradu prohlédlo přes 40.000 lidí.

Na vstupních dveřích je sedm zámků. Klíče od nich má sedm klíčníků - prezident, premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan svatovítské kapituly.

Vystavení svatováclavské koruny, královského žezla a dalších vzácných předmětů připomnělo 700. výročí narození císaře Karla IV. Příště si je zájemci budou moci prohlédnout v roce 2018 po dalších prezidentských volbách při inauguraci prezidenta.

Naposledy byly k vidění před třemi lety, kdy se Zeman stal po první přímé volbě hlavou státu. Jejich vyzvednutí před třemi lety v květnu provázel drobný incident. Prezident Zeman byl při ceremoniálu po předchozí oslavě na ruském velvyslanectví viditelně indisponován. Podle oficiálního vyjádření Hradu trpěl virózou, podle tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) z něj byl cítit alkohol.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Soupravu tvoří Svatováclavská koruna, žezlo, jablko, kožená pouzdra na ně, poduška pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Při letošních karlovských oslavách na Hradě byly k vidění repliky původních středověkých insignií.

Témata:  korunovační klenoty Katedrála sv. Víta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy