Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky lidí demonstrovaly v Praze za práva Palestinců

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Desítky lidí dnes večer demonstrovaly v centru Prahy za práva Palestinců, proti jejich zabíjení v Pásmu Gazy a proti přesunu americké ambasády do Jeruzaléma. Podle účastníků protestu má sice každý stát právo vybrat si své hlavní město, avšak nikoliv na cizím území. Demonstranti došli vyjádřit své rozhořčení před české velvyslanectví USA.

Účastníci protestu se sešli na Václavském náměstí, kam si přinesli české a anglické transparenty s nápisy jako "Zastavte zabíjení v Palestině" nebo "Svobodu Palestině". Řečníci na shromáždění mimo jiné uvedli, že přišli demonstrovat za osvobození Palestiny "od rasismu a od zdí". Gazu označili za "střelnici Izraele".

Akci svolala skupina Ne naším jménem - Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. "Sedmdesát let politiky etnického čištění Palestiny stačilo, obdobně jako 11 let devastující blokády Gazy, kde v těchto chvílích izraelské okupační síly střílejí do neozbrojených demonstrantů," sdělila za organizátory Jana Ridvanová.

Větší část účastníků akce se s vlajícími palestinskými vlajkami a za doprovodu policie přesunula před velvyslanectví USA. Cestou demonstranti budili pozornost kolemjdoucích skandováním "Okupace není mír" nebo "Free Palestine". Zatímco někteří přihlížející jim gesty vyjadřovali podporu, od jiných se průvod dočkal uštěpačných poznámek. Z reakcí lidí však bylo zjevné, že většina z nich ví o dnešních nepokojích na území Gazy, při nichž izraelští vojáci podle zpráv agentur zastřelili přes 50 Palestinců.

Témata:  demonstrace Palestina

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy