Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raiffeisenbank je v zisku, ale rakouský vlastník je na tom mnohem lépe

Raiffeisenbank
Raiffeisenbank
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí 2018 klesl čistý zisk meziročně o 5,8 procenta na 642 milionů korun. Důvodem byl jednorázový výnos z prodeje státních dluhopisů v prvním kvartálu 2017. Celková aktiva banky klesla o 2,1 procenta na 345 miliard korun. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

"V průběhu prvního čtvrtletí 2018 v porovnání se stejným obdobím loňského roku rostl jak objem depozit, tak i úvěrů. Mírný meziroční pokles čistého zisku byl zapříčiněn jednorázovým výnosem z prodeje státních dluhopisů v prvním kvartálu 2017. Bez tohoto jednorázového vlivu by čistý zisk banky meziročně vzrostl," komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Čisté úrokové výnosy banky vzrostly o 15,6 procenta na 1,75 miliardy Kč. Toto zvýšení táhl zejména nárůst tržních sazeb. Čisté příjmy z poplatků mírně vzrostly o 1,1 procenta na 458 milionů Kč.

Aktiva se snížila hlavně v důsledku nižšího zůstatku přebytečné likvidity uložené v centrální bance. Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 4,3 procenta na 216 miliard Kč. K růstu přitom došlo zejména ve financování domácností ve formě hypoték a spotřebitelských úvěrů. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 248 miliard korun. Stejně jako v případě aktiv je i zde růst tažen primárně domácnostmi.

Celkové provozní výnosy banky klesly o čtyři procenta. Za poklesem stály zejména výnosy z operací na finančních trzích, které se snížily téměř o polovinu na 353 milionů Kč. Důvodem byla skutečnost, že výnosy prvního čtvrtletí 2017 jednorázově navyšoval příjem z prodeje státních dluhopisů. Provozní náklady 1,65 miliardy korun zůstaly prakticky na stejné úrovni jako v prvním čtvrtletí 2017.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI) zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 81 procent na 399 milionů eur (10,2 miliardy Kč), zejména díky snížení podílu nedobytných půjček. Vyplývá to z dnešní zprávy banky. RBI zásadně překonala 244 milionů eur očekávaných analytiky v průzkumu agentury Reuters a její akcie zareagovaly růstem o více než šest procent.

Banka uvedla, že poskytla "značný objem úvěrů s čistým ziskem". Podíl nesplácených úvěrů (NPL) koncem března činil 5,4 procenta, zatímco v závěru loňského roku byl na 5,7 procenta. Ukazatel kapitálové síly CET 1, což je klíčové měřítko finančního zdraví, činil v prvním kvartálu 12,8 procenta a RBI předpokládá, že ve střednědobém výhledu bude na úrovni 13 procent.

RBI je aktivní po celé Evropě a vzhledem k tomu, že jejím významným trhem je Rusko, podnikání banky zásadně ohrožují politická rizika. Poté, co Spojené státy minulý měsíc uvalily na Rusko další várku sankcí, akcie RBI krátce propadly o 15 procent. Později ztrátu částečně vyrovnaly, když RBI oznámila, že spojitost se sankcemi má pouze 0,1 procenta jejích celkových aktiv.

Cena akcií RBI po zveřejnění výsledkové zprávy zamířila vzhůru. V dopoledních hodinách si akcie připisovaly přes šest procent.

Témata:  Raiffeisenbank ekonomika Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy