Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor Foldyny a Drahošem: Profesor poslal místopředsedovi ČSSD kousavý vzkaz, pak se přidal Kalousek

Jaroslav Foldyna /ČSSD/
Jaroslav Foldyna /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna si v rozhovoru pro Českou televizi uřízl pořádnou ostudu. Když vysvětloval své chování na akci Nočních vlků, ukázal, že jej fakta příliš netrápí.

„Ukázalo se, že nedávné studentské protesty tady vedla vnučka pana Drahoše financovaná panem Bakalou,“ prohlásil poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Jenže to vzápětí někdejší prezidentský kandidát Jiří Drahoš ihned vyvrátil. „Pro pana Foldynu a možná i pro ostatní – Nemám žádnou vnučku.. Já to klidně zopakuju – nemám žádnou vnučku.

Pro Jaroslava Foldynu a další proruské dezinformátory: nemám žádnou vnučku! Opakuji, nemám žádnou vnučku. Dobrá práce #168hodin https://t.co/9JxOf0oMMT

— Jiří Drahoš (@jiridrahos1) 15. května 2018

To ostatně bývalý šéf Akademie věd ČR potvrdil i na twitteru. „Pro Jaroslava Foldynu a další proruské dezinformátory: nemám žádnou vnučku! Opakuji, nemám žádnou vnučku. Dobrá práce #168hodin,“ zdůraznil ještě jednou Drahoš.

Na jeho slova zareagoval i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Máte to marné, pane profesore. Stejně všichni víme, že máte vnučky dvě a schováváte je u Sorose...“ rýpnul si politik. A další ironické poznámky na účet Foldyny na sebe nenechaly dlouho čekat. „Ten Foldyna jen nalétl na špek. Každý správný konspirátor už přece dávno ví, že Drahoš je Soros. Obě jména (skoro) končí na "os". Náhoda? Nemyslím si!“ přidal se další diskutující.

Jiní dokonce přidali obrázky „Drahošovy vnučky“.

Vím, je Vám to cizí, pane profesore, ale co tak přejít do protiútoku? Ne, vím, #SlušnostJeSíla, vozil jsem to měsíc nalepený na autě... ale nedá mi to, aspoň pro tu srandu, fotka v příloze ? pic.twitter.com/slnxD8E0OK

— Líný expert (@wally_nowak) 15. května 2018

Spekulace o tom, že za studentskými protesty stála právě vnučka Jiřího Drahoše, kolovala na sociálních sítích. Do světa ji vypustil účet se jménem Jiří Maxon, který napsal: „Vnučka pana Drahoše… Česká republika: Ta 12-ti letá slečna, která nám všem udílela rady při nedávné „velké studentské demonstraci za svobodu“ v Praze, je vnučka pana Drahoše.“ Jako „důkaz“ zveřejnil i dvě fotky.

Server irozhlas.cz uvedl, že na Maxona narazil už v lednu, když hledal šiřitele dezinformačních řetězových e-mailů. Svoje pravé jméno nechtěl muž prozradit, prý kvůli rodině. V rozhovoru, který serveru poskytl, však popisuje, že vystudoval vysokou školu, je zaměstnaný, má nadprůměrný plat a je členem hnutí SPD Tomia Okamury. Odmítá ale, že je troll. Sám sebe považuje za vlastence šířícího „alternativní“ pravdu.

Na této jeho zprávě ale moc pravdy není. Ve skutečnosti má Drahoš jen dva vnuky. „Že bude takovéhle bláboly opakovat místopředseda tradiční politické strany, to je na pováženou. Asi by potřeboval nějaký kurz o dezinformacích,“ vzkázal mu Drahoš.

Kromě toho ale Foldyna šíří neexistující citát Winstona Churchilla o antifašistech. „Winston Churchill měl pravdu, když říkal, že fašisti v budoucnosti budou sami sebe vydávat za natifašisty,“ uvedl Foldyna. To ale bývalý britský premiér nikdy neřekl. „Možná to Winston Churchill neřekl, já to opravdu nedohledal a nenašel,“ připustil v ČT Foldyna. „Jsou zdroje, které tvrdí, že to řekl, jsou zdroje, které tvrdí, že to neřekl. Co podstatné je, že ono to začíná být pravda,“ dodal Foldyna.

Témata:  Jaroslav Foldyna Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy