reklama

"Jedna jednotka byla přes noc na místě, kam se vyvážel materiál, aby zabránila případnému vznícení. Druhá jednotka zůstala na místě požáru a kontrolovala dohoření zbylého materiálu. Je to z toho důvodu, že škody budou nižší, než kdyby to prolévali vodou," dodala Bílková. Dnes podle ní budou hasiči s termokamerou dohledávat a hasit případná ložiska hoření a část zbylého materiálu vyvezou a dohasí.

Požár skladu štěpky ve Frýdlantském výběžku byl hasičům nahlášen v pondělí ve 14:15. Nejprve zasáhl delší křídlo bývalého statku, které se využívá jako sklad štěpky a dřeva. Silný vítr ho ale velmi rychle rozšířil na další části budovy. Při příjezdu hasičů už hořel téměř celý skladovací prostor o rozměrech zhruba 50x30 metrů a plameny šlehaly střechou ven.

Hasiči museli ochlazovat přilehlou obytnou budovu, aby zabránili dalšímu rozšíření požáru. Obyvatelé z domu ale odešli ještě před jejich příjezdem. Šestici obyvatel zajistila obec náhradní ubytování v obecním bytě. ČTK to řekl starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot). I budova, kde hořelo, je podle něj obecní. "Objekt byl v pronájmu," řekl. Nájemce podle něj zajišťoval pro některé obecní objekty dodávky tepla a teplé vody. Obec má ale vlastní kotelnu, a tak si teď teplo zajistí sama.

Objekt stojí v centru obce a okolí bylo silně zakouřené. Přestože jde o biologický materiál a zplodiny nejsou nebezpečné, doporučili hasiči obyvatelům, aby nevětrali. Na místo povolali speciální bagr ze Zbirohu, aby mohli hořící materiál vyvozit a dohasit, díky tomu se už v úterý podařilo oheň z velké části zlikvidovat. Škody se předběžně odhadují na miliony korun. Objekt prošel nedávno rekonstrukcí a v jedné budov jsou navíc technologie na výrobu tepla a elektrické energie.