Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je důvodem konce šéfa pražské policie, že hájil vyšetřovatele Čapího hnízda?

Policie ČR při zásahu na manifestaci na podporu uprchlíků, která se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně. Kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Policie ČR při zásahu na manifestaci na podporu uprchlíků, která se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně. Kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ve funkci ředitele pražské policie končí na vlastní žádost Miloš Trojánek, řekl serveru Aktuálně.cz ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO). Podle serveru Trojánek míří do čela policie na Vysočině. Trojánek se letos opakovaně zastal vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila proti zpochybňování jeho práce ze strany politiků včetně premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Babiš je v kauze Čapí hnízdo trestně stíhaný pro podezření z dotačního podvodu.

"Nevím, kdo nastoupí za pana Trojánka. Policejní prezident mě informoval pouze o tom, že na vlastní žádost končí," řekl Metnar. Podle Aktuálně.cz má Trojánek, který pochází z Jihlavy, od prvního června nastoupit jako šéf krajského ředitelství na Vysočině. Místo v čele policie na Vysočině je víc než rok prázdné. Ve funkci pražské policie má Trojánka nahradit Luděk Procházka, který nyní vede policii na jihu Čech a v hlavním městě policistům šéfoval před Trojánkem, píše server.

Mluvčí policejního prezidia ČTK řekla, že vedení policie k personálním změnám v Praze vydá v následujících hodinách prohlášení.

Trojánek pražskou policii vede od prosince 2015, do jejího čela přišel z funkce ředitele v Jihočeském kraji. Letos v lednu se Trojánek ve dvou prohlášeních pro média postavil za Nevtípila navzdory tomu, že policie výroky politiků běžně nekomentuje. Trojánek mimo jiné vyloučil politické zásahy do případu a odmítl spekulace o tom, že policie postupovala nezákonně. "Pražská policie byla a je apolitická a řídí se výhradně zákony této země. V případě vyšetřování samotné kauzy Čapí hnízdo kriminalisté pracují v souladu s trestním řádem a pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze," uvedl tehdy.

Témata:  Policie ČR Praha

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.