reklama

Fantyš v roce 1995 uprchl, v nepřítomnosti ho soud po deseti letech odsoudil k pětiletému vězení. Muž byl dopaden loni v létě v USA, po vydání do Česka požádal o nové projednání svého případu.

Fantyš dnes v odvolání žádal, aby mu soud uložený trest změnil na podmínku. Podle soudu je ale trest uložený pražským městským soudem přiměřený. Soudce Karel Šemík upozornil, že trest byl i tak uložen pod hranicí zákonné trestní sazby, která činí pět let.

Fantyš podle rozsudku zmanipuloval losování v doplňkové hře Binga Nová šance. Systém hry spočíval v tom, že počítač měl vylosovat deset náhodných čísel tiketů, jejichž majitelé se v dalším týdnu zúčastnili televizní soutěže. Fantyš změnil systém tak, aby počítač losoval čísla tiketů, které předtím podle spisu sám zakoupil.

Obžalobě čelilo v minulosti dalších šest lidí, mimo jiné i Roman Hejda, jenž podle Fantyše podvod vymyslel. Soud jim v roce 2005 potvrdil za distribuci tiketů podmíněné tresty. Nové řízení se Fantyšových společníků netýkalo. Podle rozsudku způsobila skupina škodu 26,970.000 korun, pražský městský soud ale v únoru uvedl, že skutečná škoda byla zřejmě o dva miliony vyšší. Soud nemohl Fantyše v novém řízení potrestat přísněji než v roce 2005, ať už šlo o výši škody, či o trest.

Obhájkyně Fantyše v odvolání poukazovala na to, že podmínky soudy uložily všem komplicům. Odvolací soud by také podle ní měl přihlédnout k tomu, že Fantyš byl v době spáchání činu velmi mladý a šlo v jeho životě spíše o exces. Před trestnou činností i po ní žil dle právničky Fantyš řádný život, před soudem se navíc doznal.

Právnička také připomněla, že Fantyš už je téměř rok ve vazbě a pokud by soud trval na tříapůlletém trestu, blíží se doba, kdy bude moci požádat o podmínečné propuštění. Trvání na nepodmíněném trestu by tak podle obhájkyně bylo zbytečně represivní.

Šemík ale upozornil, že zatímco šestice odsouzená v roce 2005 byla potrestána pouze za napomáhání trestnému činu, Fantyš byl přímým pachatelem. Bez něj by totiž podvod nebylo možné uskutečnit. "Obžalovaný zásah do programu umožnil a v tom tato trestná činnost spočívala," řekl soudce. Fantyš je podle něj také jako jediný ze skupiny odpovědný za celou způsobenou škodu.

Soudce také připomněl, že trestný čin Fantyš spáchal ve atraktivní televizní hře, kterou vidělo velké množství diváků. Mohl tak podvodem podobný typ soutěží znevěrohodnit. "Trestná činnost byla páchána prakticky v přímém přenosu, před zraky veřejnosti," dodal soudce.

Fantyš svého činu lituje. "Zpětně, když se dívám 23 let dozadu, nechápu, jak jsem se mohl nechat přesvědčit k páchání trestné činnosti," řekl dnes soudu.