Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž se zabarikádoval v hořícím bytě.Je obviněn z obecného ohrožení

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Havířov - Policie podezřívá z obecného ohrožení muže, který podle ní ve čtvrtek v Havířově na Karvinsku zapálil svůj byt a pak se v něm zabarikádoval. ČTK to řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Zda bude nakonec obviněn, bude záležet na jeho psychickém stavu a výsledku práce soudních psychiatrů. Jednatřicetiletý muž se při požáru nadýchal kouře, stejně jako pět policistů, původní informace hovořily o třech.

Zraněného muže sanitka z místa požáru převezla do nemocnice, kde zadržený muž zůstal. Po propuštění poputuje do opavské psychiatrické léčebny, kde se podrobí psychiatrickému zkoumání. Pokud se potvrdí podezření, že trpí duševní nemocí, nemusel by být vůbec obviněn. V opačném případě mu hrozí obvinění z obecného ohrožení a v případě odsouzení až osmiletý pobyt ve vězení.

"Muž ze svého bytu na ulici Jožky Jabůrkové v Havířově nejprve vyhazoval různé předměty z okna. Pak uvnitř zapálil vybavení bytu. Po příjezdu policistů na místo byl byt už v plamenech. Muž na výzvy nereagoval, naopak vstupní dveře zastavěl věcmi a odmítal otevřít. Policisté je proto museli vyrazit. Muže ve velmi hustém a štiplavém dýmu v bytě našli, a přes jeho odpor ho z bytu vytáhli," uvedla mluvčí.

Mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl uvedl, že záchranáři na místě ošetřovali osm lidí, kteří se většinou nadýchali zplodin hoření. Jednalo se o dvě ženy a pět mužů ve věku od 23 do 43 let a šestiměsíční dítě. "Pacienti byli při vědomí a se záchranáři komunikovali. Jejich postižení se jevila jako středně závažná nebo lehká. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli transportováni do havířovské nemocnice," uvedl Humpl.

Hořelo v bytě o velikosti 2+1 ve druhém patře. Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela řekl, že hasiči dostali oheň pod kontrolu za hodinu a 20 minut a pak pokračovali v dohašování. "Požárem byl zasažen i byt o patro výš. Bezpečnost domu zkoumal hasiči přivolaný statik. Potvrdil, že se obyvatelé mohou vracet do svých bytů," uvedl Kůdela. Škoda způsobena požárem se podle něj odhaduje na 400.000 korun.

Témata:  krimi žhářství havířov

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy