Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komu patří twitterový účet Julius Šuman? Ovládal ho i novinář Přibil z nahrávek s Babišem

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Kdo stojí za tajemnou skupinou Julius Šuman, která dala pořádně zabrat šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi? Odpověď na tuto otázku zajímá celou řadu lidí. A jak se zdá, toto tajemství se začíná pomalu rozplétat.

Skupina Julius Šuman Babišovi před loňskými volbami pořádně zavařila, když na sociálních sítích začala zveřejňovat citlivé nahrávky i dokumenty, které jej měly zdiskreditovat. První nahrávka se objevila 1. května 2017 a Babiš na ní hovořil velmi nelichotivě o svých koaličních partnerech. O tři dny později publikoval Šuman další nahrávku, kde se měl Babiš bavit s novinářem MF Dnes Markem Přibilem. Pak následovaly další.

Kauza byla natolik vážná, že se jí zabývali poslanci a řeší ji i policie. I když stále není jasné, kdo tyto materiály zveřejňoval, server Aktuálně.cz ve spolupráci s týdeníkem Respekt identifikoval některé lidi, kteří k účtu měli přístup. Konspirační účet podle jejich zjištění ovládalo několik lidí včetně novináře Marka Přibila, který kvůli Šumanovi přišel o práci v deníku MF Dnes.

Profil založil v listopadu 2016 zhruba čtyřicetiletý muž, který se představuje jako Jan Zástřešek a tvrdí o sobě, že je hacker. Tento muž ale podíl na zveřejňování materiálů poškozujících Babiše odmítá, zároveň ale hovoří o tom, že je součástí jakéhosi „soukolí". Nad profilem Zástřešek údajně ztratil kontrolu krátce po založení - a pak ho neovládal asi půl roku. Právě v té době byly zveřejňovány nahrávky hovorů mezi Babišem a  Přibilem. 

Zástřešek s novináři nějakou dobu komunikoval. Při té příležitosti mluvil l o „Šumanech", tedy skupině lidí, kteří podle něj za zveřejňováním materiálů proti Babišovi stáli.  A přestože odmítl, že by informace o Babišovi zveřejňoval, ovládal Zástřešek šifrovanou emailovou adresu, kam měli lidé Juliusi Šumanovi posílat své tipy a materiály ke zveřejnění.

Přibil prý za účet Juliuse Šumana zaplatil

Na začátku srpna 2017 najednou příspěvky z účtu Julius Šuman zmizely. V říjnu se pak začaly objevovat podivné a zmatené vzkazy, které ironicky chválily novináře Přibila. Byl to právě Přibil, kdo tehdy ostře sledovaný účet ovládl a nahrávky a další příspěvky smazal. Bývalý novinář tvrdí, že za to tehdy Zástřeškovi zaplatil. To ale Zástřešek popírá s tím, že mu ho přenechal zdarma.

Přibil naopak tvrdí, že s penězi na vyplacení Zástřeška mu pomohl jeho známý Stanislav Hájek. To je podle Aktuálně,cz bývalý policejní důstojník a specialista na odposlechy. Přibil také prozradil, že součástí dohody bylo, že bude mít kontrolu nad účtem do říjnových sněmovních voleb a že do té doby na něm nebudou zveřejňovány žádné informace. Zástřešek prý exnovináři také prozradil, že si ho jako hackera najímali zahraniční klienti i rozvědka ÚZSI. Tu podezřívá z pořízení nahrávek i šéf ANO Andrej Babiš.

Dnes už původní účet Juliuse Šumana s twitterovou adresou @SkupinaSuman zanikl a obsah proti Babišovi z něj zmizel. Přejmenoval se na VseznalekZHradu a ovládá ho Zástřešek. Ten přitom i po volbách chtěl budit dojem, že jistými diskreditačními materiály disponuje. Počátkem letošního roku posílal novinářům a dalším lidem zprávy o sbírání diskreditačních materiálů. Před prezidentskou volbou zase zakladatel účtu tvrdil, že má přístup ke zdravotní kartě prezidenta Miloše Zemana – nic ale nakonec zveřejněno nebylo.

Zároveň s tímto účtem už ale fungoval také náhradní twitterový účet s adresou @Skupina_Suman, kde byly zveřejněny další dokumenty proti Babišovi. „Toto je záložní profil. Náš originální profil byl opět ukraden. Vadíme mu fest a nebudeme se přetahovat. Tady dokončíme naši práci,“ píše se u tohoto účtu. Poslední tweet byl tímto účtem zveřejněn 8. října 2017.

Témata:  Andrej Babiš X (dříve Twitter)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy