reklama

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů František Laudát se pustil hlavně do ministra financí Andreje Babiše a do jeho hnutí ANO. „Už nemůžeme mlčet a tolerovat neschopnost premiéra vynutit si na ministrech, aby byli při jednání Sněmovny přítomni," uvedl. Připomněl Babišovu páteční absenci, když mělo přijít na řadu šest jeho předloh.

Podle Laudáta tím vyvrcholilo dlouhodobé pohrdání Sněmovnou a neschopnost koalice sestavovat program jednání pléna. Hnutí ANO nezvládá prý ani standardní postupy a už třetí rok působí chaos.

Babiš se později proti kritice ohradil. Žádné zmatky prý nedělá. Šéf státní kasy byl v pátek na návštěvě na Zlínském kraji, členové sněmovního organizačního výboru podle něj věděli, že bude pro tento den omluven. „Zásadně odmítám, že bych bránil jednání Sněmovny," řekl ministr financí, kvůli kterému bylo po hodině páteční jednání přerušeno. Kritiku označil za manipulace, lež a pomluvy. „Když jdu do krajů, nerozdávám koblihy," dodal.

Ohradili se i šéfové klubů ČSSD i ANO Roman Sklenák a Jaroslav Faltýnek. „To bych tu nesměl sedět minulé volebního období, abych jeho (Laudátova) slova bral vážně. Jako by kolegové z pravicové opozice zapomněli, jak to vypadalo," řekl Sklenák. Faltýnek uvedl, že o Babišově omluvě bylo informováno i sněmovní grémium, které sestavuje program pléna.