reklama

Piráti vybírali svého kandidáta vnitrostranickým dvoukolovým hlasováním. Prvním kolem neprošel psychiatr Miroslav Skačáni. Ve druhém kole hlasovalo 19 lidí, pro Šalomouna bylo deset z nich. O jeden hlas tak porazil marketingového ředitele cestovní kanceláře Stanislava Zímu.

Svého kandidáta už na Třebíčsku představilo hnutí STAN, které nominuje starostku Koněšína na Třebíčsku Hanu Žákovou, za lidovce se proti ní postaví pracovnice odběrového střediska pro dárce krve Marie Dudíková. Za Moravské zemské hnutí bude kandidovat novinář Petr Chňoupek a za ČSSD zřejmě třebíčská zastupitelka Naděžda Dobešová. Její nominaci ještě musí schválit červnová oblastní konference strany.

Za Top 09 měl kandidovat herec Oldřich Navrátil, který se v Třebíči narodil. Svou kandidaturu ale v polovině května zrušil. Jednání o novém kandidátovi do Senátu podle oslovených členů strany ještě neskončila. Ani KSČM nemá podle jejího třebíčského šéfa Marka Nevorala ještě jasno, zda do senátních voleb pošle svého kandidáta.

Současným senátorem za obvod Třebíč je František Bublan, který byl zvolen za ČSSD. Ke své případné obhajobě mandátu se prozatím oficiálně vyjadřovat nebude, řekl Bublanův asistent Oldřich Lempera.