Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neprofesionální zásah proti vražedkyni Sudků: pokračuje soud v případu dvou policistů

Vražda
Vražda
Foto: Pixabay

Praha - Po více než půl roce se dnes Obvodní soud pro Prahu 1 vrátil k případu dvou policistů, kteří předloni v létě zasahovali proti Michelle Sudků v kavárně na pražském Újezdě. Sudků se tehdy pokusila uškrtit mladou dívku, policisté ale podle obžaloby nechali útočnici převézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích a lékařům o útoku nepředali informace. Sudků z léčebny o dva týdny později propustili, ve stejný den ubodala jinou ženu v obchodním centru na Smíchově. K soudu dnes nepřišli znalec ani svědkyně, jednání bylo proto po necelé půlhodině odročeno na srpen.

Soud v případu naposledy jednal loni v září, tehdy přibral znalce, který musel rozhodnout, zda je dívka, kterou se Sudků pokusila uškrtit, schopna vypovídat. Podle státního zástupce Michala Muravského je důležité, aby před soudem mluvila. "Byla jedinou přímou svědkyní a zároveň poškozenou toho útoku, takže by bylo dobré ji slyšet," řekl žalobce novinářům.

Soudkyně Helena Králová se poškozenou pokusila vyslechnout už v srpnu, dívka ale zkolabovala a musela ji odvézt záchranná služba. Projednávání kauzy pak zdrželo kárné řízení proti Králové.

Dnes měla soudkyně v plánu vyslechnout znalce, který posudek o napadené dívce zpracovával, ten ale z pracovních důvodů nepřišel. Svědkyni, na jejímž výslechu trvá obhájce i státní zástupce, se zase nepodařilo předvolat. Jednání proto Králová po chvíli odročila na 7. srpna. Soudkyně také upozornila na to, že Sudků jako svědkyni předvolávat nebude. "K objasnění celé události by nepřispěla," řekla soudkyně.

Policisté Lukáš Kočer a Petr Michálek čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí jim až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Oba policisté loni v červnu uvedli, že o škrcení nevěděli. Dívka jim prý řekla, že se nic nestalo a že není zraněná.

Podle svědkyň, které byly v kavárně s napadenou dívkou a které u soudu v srpnu vypovídaly, ale policisté o škrcení informováni byli. Skupina prý nechtěla incident řešit na policejní stanici, policisté proto podle jedné ze svědkyň napadené dívce nabídli, že do protokolu napíšou, že se Sudků jen obnažovala.

Policistům chtěl původně soud trestním příkazem uložit podmíněné tresty, státní zastupitelství i obžalovaní ale proti rozhodnutí podali odpor, soudkyně proto musela nařídit hlavní líčení.

Za vraždu a pokus o ni uložil pražský městský soud Sudků loni na jaře 30 let vězení. V době útoku byla podle soudu příčetná, chtěla se lékařům pomstít za to, že ji propustili, a zajistit si další pobyt v léčebně.

Témata:  Policie ČR soudy krimi

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy