Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Metanol vyloučen: Policie odložila případ podivného úmrtí na odpočívadle

metylalkohol
metylalkohol
Foto: potravinynapranyri.cz

Přerov - Přerovští policisté odložili případ úmrtí dvaasedmdesátiletého muže, který zemřel na konci září na odpočívadle na Přerovsku. Podezření na otravu metanolem se nepotvrdilo, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Miluše Zajícová. Případem se kriminalisté zabývali několik měsíců, čekali na komplexní toxikologické vyšetření na základě pitvy a také na rozbory zajištěných tekutin v domácnosti zemřelého.

Případ policie od konce září zkoumala kvůli podezření, že na mužově smrti mohl mít podíl pančovaný alkohol. "Policejní orgán nezjistil, že by v tomto případě poškozený požil závadovou látku, kterou někdo vyrobil a podal mu ji, a stala se tak bezprostřední příčinou jeho úmrtí," uvedla Zajícová.

Případ policisté odložili, protože se nepotvrdilo, že by byl spáchán trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty.

Muž podle médií pocházel ze Sedlešovic na Znojemsku. Zemřel 28. září na odpočívadle dálnice D1 v katastru Kojetína na Přerovsku.

Metanol zabil mezi lety 2012 a 2014 v ČR téměř 50 lidí. Takzvaná metanolová kauza patří mezi nejhorší neštěstí, která Českou republiku v posledních desetiletích postihly. První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily koncem léta 2012. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s prodejem nelegálně vyráběného alkoholu, zemřel na konci února 2014 v nemocnici v Novém Městě na Moravě. V souvislosti s kauzou bylo obviněno sedm desítek lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami, padla řada rozsudků. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí.

Témata:  Přerov metylalkohol úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy