Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení příplatků pro učitele: Vláda se k návrhu postavila neutrálně

Školní pomůcky
Školní pomůcky
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Zvýšení příplatků třídním učitelům a pedagogům za specializované činnosti až na 3500 korun měsíčně, jak navrhli lidovečtí poslanci, vláda ANO v demisi dnes nepodpořila ani neodmítla. K novele zákoníku práce zaujala neutrální stanovisko, informoval tiskový odbor Strakovy akademie. Záporně se kabinet v demisi postavil k návrhu na začlenění prezidenta republiky pod zákon o střetu zájmů, jak navrhla skupina šesti desítek poslanců v čele s Piráty.

Růst příplatků by přišel státní rozpočet podle odhadu předkladatelů na více než dvě miliardy korun ročně.

Třídní učitelé mají nyní podle vládního nařízení nárok na příplatek 400 korun až 1300 korun. Příplatky za výkon specializovaných činností se mohou podle zákoníku práce pohybovat od 1000 korun do 2000 korun měsíčně. Lidovci navrhli u obou příplatků rozmezí 2500 korun až 3500 korun. Zvýšení obou příplatků obsahovala v minulém volebním období novela o pedagogických pracovnících, která zejména zaváděla kariérní řád učitelů. Vládní předloha tehdy nakonec nebyla přijata. Narazila ve Sněmovně potom, co ji s úpravami vrátila horní komora.

V případě návrhu novely zákona o střetu zájmů předkladatelé zdůrazňují, že úprava o prezidentovi nemíří proti současné hlavě státu Miloši Zemanovi. Jde podle nich o nápravu opomenutí, když prezident je nejvýznamnější veřejný funkcionář. Pokud by úprava platila, prezident by musel podobně jako další veřejní funkcionáři podávat každoročně takzvané oznámení o majetku. Musel by se mimo jiné také zdržet jednání, při kterém by mohly jeho osobní zájmy ovlivnit výkon funkce. Při střetu veřejného a osobního zájmu by nesměl dát osobnímu zájmu přednost.

Obě předlohy nyní projedná Sněmovna, stanovisko vlády pro ni není závazné.

Témata:  školství platy vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy